Demokratija na delu: Niska zastupljenost žena u predizbornoj kampanji na Kosovu

Vesti 09. feb 202115:36
Izbori na Kosovu
Anadolija/Erkin Keçi

Prvih šest dana predizborne kampanje proteklo je u mirnoj atmosferi, ali uz nepoštovanje antikovid mera, nalazi su koalicije lokalnih nevladinih organizacija za posmatranje izbora “Demokratija na delu” (DnD). Ta organizacija je navela da žene čine 25 odsto učesnika u izbornim aktivnostima, a samo 27 odsto žena kandidata obraća se biračkom telu.

DnD je objavio podatke o dosadašnjih šest dana predizborne kampanje za prevremene parlamentarne izbore na Kosovu, 14. februara, uključujući izveštavanje medija o izbornim aktivnostima, kao i podatke o finansiranju kampanja političkih subjekata.

Ngadhnjim Halilaj iz DnD-a na konferenciji za novinare kazao je da se nadgledanje izbornih aktivnosti političkih subjekata vrši u sedam najvećih opština na Kosovu i u dve opštine sa srpskom većinom. On je rekao da trendovi ove predizborne kampanje u mnogim aspektima ostaju isti kao i prethodna kampanja.

“Zastupljenost polova i dalje je izuzetno niska, a žene čine 25 posto učesnika na izbornim aktivnostima, a samo 27 posto žena kandidata obraća se biračkom telu. Takođe je mala zastupljenost žena u medijima”, kazao je Halilaj.

On je istakao da su u 259 televizijskih debata praćenih u periodu od 13. januara do 7. februara, na devet televizijskih kanala, od ukupno 402 kandidata političkih subjekata, samo 21 posto bile žene.

Govor mržnje

DnD je je identifikovao elemente govora mržnje u 15 procenata praćenih izbornih aktivnosti.

“U šest dana predizborne kampanje tokom nadgledanih aktivnosti, teme o  kojima su kandidati za poslanike najviše govorili su ekonomski razvoj, poljoprivreda, zapošljavanje, zdravstveno osiguranje, obrazovanje, penzije i blagostanje”, kazao je Halilaj.

U pogledu troškova, DnD je pitao političke subjekte o njihovim finansijskim planovima za ovu kampanju, ali samo su Pokret Samoopredeljenje, Turska demokatska partija Kosova i Partija Fjala pokazali spremnost da pokažu transparentnost u finansiranju i troškovima.

Demokratija na delu preporučila je svim političkim subjektima da strogo primenjuju antikovid mere tokom izbornih aktivnosti, da objave programe kako bi bili dostupniji građanima i da obznane troškove kampanje.

Izborna kampanja koja je počela 3. februara završava se u petak, 12. februara. U subotu će biti izborna tišina, izborni dan je u nedelju 14. februara.

Komentari

Vaš komentar