Demostat: Skoro trećina građana neće Rio Tinto, 59 odsto uslovljava ekologijom

Vesti 04. avg 202114:00 > 14:4515 komentara

Informacije o projektu Rio Tinto stvaraju zbrku koja će se sigurno odratiti na budući referendum, ocenio je istraživač Demostata Srećko Mihailović ukazujući da 29 odsto ispitanika smatra kako Rio Tintu ne treba dati dozvolu za otvaranje rudnika ni pod kojim uslovima, a 59 odsto ih uslovljava podršku ispunjavanjem mahom ekoloških preduslova.

Povezane vesti:

Mihailović je na konferenciji za novinare predstavio rezultate istraživanja javnog mnjenja „Srbija, Rio Tinto i ekologija“, sprovedenog u drugoj polovini jula.

Na pitanje „ukoliko otvaranje rudnika RT donosi stvarnu mogućnost ekonomskog napretka Srbije i njenih građana, pod kojim uslovima i da li bi mu trebalo dati dozvolu za to“, od 1.200 ispitanika, 29 odsto je odgovorilo sa „ne, ni pod kojim uslovima“, dakle svaki treći ili četvrti, ukazao je Mihailović.

Istakao je da je još 59 odsto, odnosno šest od 10 ispitanika, uslovilo dozvolu za otvaranje rudnika ispunjavanjem nekih uslova, pre svega ekoloških.

Čak 83 odsto učesnika Demostatovog istraživanja ocenilo je da se u Srbiji više brine za ekonomsku korist nego za zaštitu životne sredine, a njih 71 odsto tvrdi da bi bilo bolje da se više brine za zaštitu životne sredine.

„Građani Srbije tu borbu između ekonomije i ekologije razrešavaju u korist ekologije, i to je nešto što treba da imaju na umu i naši privrednici, i naši političari i privrednici koje naši političari dovode u Srbiju“, zaključio je Mihailović.

Ukazao je da su građani izloženi različitim i često protivrečnim informacijama o otvaranju rudnika, koje mogu da zbune i izazovu zbrku, uključujući i poruke koje se čuju od vlasti i stručnjaka, kao i predstavnika kompaije Rio Tinto.

„Iako naši nalazi govore o jasnom i raširenom pogledu građana na odobravanje dozvole Rio Tintu, nema sumnje da će se ta zbrka i galimatijas u medijima odraziti na mišljenje građanstva, kao i na eventualni referendum“, smatra Mihailović.

Profesor Fakulteta političkih nauka Darko Nadić upozorio je da ekološka pitanja u Srbiji konačno dobijaju politički značaj, ocenivši i da je Srbija u poslednjih 30 godina propustila šansu za ekološku tranziciju, koja je ostala u zapećku u odnosu na ekonomsku i političku.

Programski direktor Demostata Zoran Panović veruje da su dva ključna pitanja za odnos ekologije i politike – kako izvući ekološke teme iz „naše jedine podele u Srbiji“, a to je „za i protiv Vučića“, a drugo je kako izdvojiti šta je suštinska ekološka tema, a šta je pomodno.

Komentari

Vaš komentar