Demostat: Vučić ne bi da gubi glasove, sprema li se alternativa Rio Tintu?

Vesti 20. nov 202112:18 108 komentara
Rio Tinto
N1

Pošto predsednik Srbije Aleksandar Vučić želi da ostvari što ubedljiviju pobedu u trci za novi predsednički mandat i ne izgubi ni jedan glas zbog Rio Tinta, moguće je da će za iskopavanje litijuma biti pronađena neka pogodnija svetska kompanija, piše Demostat i pominje spekulacije da su u "igri" i pojedine nemačke, ali i kineske korporacije.

U vrhu vlasti se sada razmišlja o više scenarija, imajući u vidu nezavidnu reputaciju Rio Tinta, objašnjava Demostat, koji nezvanično saznaje da ne treba isključiti mogućnost da zvanični Beograd odustane od tog projekta, piše Demostat.

Razlog je zabrinutost građana da će tako biti zagađena životna sredina i ugroženo zdravlje ljudi, objašnjava se u tekstu i pominje mogućnost da, umesto Rio Tinta, bude uključen neki drugi partner, „koji nije toliko kompromitovan na unutrašnjem ali i međunarodnom planu“.

Povezane vesti:

Učestalo se tvrdi da je ceo proces predstavljanja zamisli da se krene sa eksploatacijom jadarita, koji je Rio Tinto otkrio još 2004. godine, istražujući oblast zapadne Srbije, „vođen nespretno, nestručno i netransparentno“, tako da trenutno predstavlja jednu od najnepopularnijih tema u Srbiji.

Kako se ukazuje, „neusaglašene poruke koje su dosad na ovu temu poslali predsednik Republike, premijerka Ana Brnabić i predstavnici same kompanije Rio Tinto, kao i politizacija ovog pitanja od strane gotovo svih aktera na domaćoj sceni, doveli su do široko rasprostranjene averzije prema navedenom projektu i veruje se da će se o Rio Tintu uveliko raspravljati i tokom predstojeće izborne kampanje“.

Budući da je odranije poznato da Vučić nastoji da ostvari što ubedljiviju pobedu u trci za novi predsednički mandat, odnosno da ne želi da izgubi nijedan glas zbog Rio Tinta, moguće je da će za iskopavanje jadarita biti pronađena neka pogodnija svetska kompanija, piše Demostat.

U tom kontekstu, spekuliše se da su „u igri“ i pojedine nemačke, ali i kineske korporacije, precizira se u tekstu Demostata, koji prenosi ocene da je kompanija Rio Tinto pogrešila i što je plasirala spot na svim televizijama sa nacionalnim frekvencijama u Srbiji. Marketiniški stručnjaci smatraju da je to „najjeftinija propaganda, koja dodatno učvršćuje negativne stavove prema ovom projektu, a povećava i broj protivnika Rio Tinta“.

Što se kineskih kompanija tiče, spekuliše se da su mnoge od njih zainteresovane za eksplotaciju jadarita, jer je u toj državi, koja uvozi 80 odsto litijuma, omasovljena proizvodnja litijumskih baterija, koje se koriste i za električne automobile.

„Ukoliko srpske vlasti stupe u pregovore za pronalaženje alternative kompaniji Rio Tintu, nemačke i kineske kompanije bi mogle da ponude zatvaranje čitavog kruga proizvodnje. To znači da i jedni i drugi imaju mogućnost da pored rudnika investiraju u fabriku litijumskih baterija i pogona za proizvodnju električnih automobila koji koriste takve baterije“, napominje izvor Demostata.

Kada je reč o potencijalnim partnerima iz Nemačke za projekat eksplotacije litijuma u Srbiji, smatra se da ne treba potceniti sposobnosti nemačko-australijske kompanije Vulcan Energy Resources.

Prema izveštavanju nemačkih medija, VUL.AX može da obezbedi karbonski neutralan litijum, što bi značilo smanjenje emisija ugljenika koliko god je moguće.

Taj cilj, kako se tvrdi, može biti ostvaren ukoliko se prilikom eksploatacije koristi geotermalna energija. Istraživanja u tom segmentu uveliko sprovodi i nemačka kompanija EnBW,, zaključuje Demostat.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare