Deo članova SPS protiv ideje svog lidera – hoće li vlast imati jednog kandidata?

Vesti 28. avg 202119:2054 komentara

Može li ispred vladajuće koalicije kandidat za predsednika biti samo jedan? Ocena politikologa je da mora i da je još pre godinu dana rešeno da to bude aktuelni predsednik, Aleksandar Vučić. On poručuje da će sa koalicionim partnerima o tome tek da razgovara. Lider partnerske Socijalističke partije Srbije misli da bi trebalo da ih predstavlja jedna osoba, dok se pojedine stranačke kolege baš i ne slažu sa tim.

„Kroz vene nam protiče krv partizana. I mi znamo zašto smo tu. Računajte na nas“.

Poručivala je pred prošle parlamentarne izbore svojim glasačima Socijalistička partija Srbije. Za predsedničke, čini se, da imaju malo drugačiju strategiju, pa su odlučili prvo da se preporuče vladajućoj stranci, a posle će u kampanju za birače.

„Mislim da bi trebalo imati jednog predsedničkog kandidata i zajednički nastup na svim izborima koji budu raspisani“, rekao je lider socijalista Ivica Dačić.

Bivši ministar ekologije iz redova SPS-a podseća svog stranačkog šefa da je upravo on uspostavio pravilo da uvek imaju svog predsedničkog kandidata. Razume Goran Trivan i da mogu da se dese izuzeci, ali…

„Ivica ne može sam da odlučuje o tome. O tome mora da odlučuje Glavni odbor i GO će naravno odlučiti o tome“, rekao je funkcioner SPS-a Goran Trivan.

Čovek bez kojeg konačnog dogovora nema, kaže da će o kandidatu verovatno razgovarati sledeće nedelje.

„Meni su javili neke druge informacije oko njihovih razgovora sa predstavnicima pojedinih ambasada, pa su neki ambasadori bili iznenađeni, ja sam rekao da je to sve u redu i da je to sve normalno. Tako da nisam čuo za te ideje da imamo jednog kandidata, ali ne bih isključio nijednu mogućnost“, rekao je predsednik SNS Aleksandar Vučić.

I on je spreman, tvrdi, da prihvati različite uloge.

„Da li će to biti jedno ili drugo mesto ili treće ili nijedno, verujte mi, potpuno mi je svejedno, meni su važni rezultati“, dodao je Vučić.

Stojanović: Predsedniku uopšte nije svejedno

Politikolog Boban Stojanović misli da predsedniku uopšte nije svejedno. Podršku za kandidaturu osigurao je sebi još pre godinu dana, upravo tako što je SPS uvukao u Vladu.

N1

„Njemu je to jedini cilj da se ni na koji način ne raspe nijedan, pod znacima navoda, vladajući glas, kako bi on pobedio u prvom krugu i to je glavni i osnovni cilj zašto u stvari Ivica Dačić sve to i govori i to je cena koju je SPS morao da plati time što apsolutno nije potreban u toj Vladi“, smatra Stojanović.

I zato će pokušati da se, kako kaže Stojanović, „uglavi“ na listu SNS-a, da bi osigurao mesto i u narednoj Vladi.

Koalicija može, ali nije za to da SPS izgubi identitet, poručuje Trivan.

„Jer, ako pogledate statistiku, mi smo i na poslednjim izborima izgubili blizu 70 hiljada glasova, to znači da moramo da se pitamo zašto je to tako“, kaže Trivan.

„SPS je jedina strana koja je opstala i preživela SNS cunami“, napominje Dačić.

Uprkos ovom neslaganju, ne očekuje politikolog Stojanović veće potrese u SPS-u.

„Znaju da u nekoj opozicionoj priči nemaju nikakve šanse, a i oni ne vole da budu opozicija i znaju da dok god sarađuju sa Vučićem neće oni previše talasati po tom pitanju“, naveo je Stojanović.

Komentari

Vaš komentar