Deo Srbije u medijskom mraku – zašto SBB ne može da uđe u pojedine gradove

Vesti 20. sep 202114:11 36 komentara

NewsMax Adria proveravao je kako kablovski operatori šire mrežu, ko donosi odluke o tome i zašto se u pojedine gradove jednostavno ne može ući, ili drugačije - zašto je deo Srbije u mraku?

Smederevci imaju srednjovekovnu tvrđavu, gradski trg i oko njega pešačku zonu, na 60-ak kilometara su od Beograda, i žive u gradu koji ima 70.000 stanovnika. Reklo bi se sigurno imaju sve, ali ne i mogućnost da gledaju npr. „Pregled dana“ NewsMax Adria.

Pojedini Smederevčani programe TV N1 i Nova S prate preko aplikacija i društvenih mreža. To, međutim, ostaje privilegija pojedinaca, jer SBB-a u tom gradu nema, kao što ga nema ni u Rumi, Inđiji, Ćupriji, Vranju, Prijepolju, delovima Niša i Beograda. Nema, jer Telekom odbija da iznajmi infrastrukturu iako kao operator sa značajnom tržišnom snagom ima tu obavezu po zakonu, kaže Iva Gajić iz SBB-a.

POVEZANE VESTI:

„Telekom Srbija u Srbiji gotovo 10 godina ima taj status. On je kao operator sa takvim pozicioniranjem dužan da drugim operatorima na nediskriminatoran način, dakle pod jednakim uslovima, daje ili ustupa svoju infrastruktur. Jasno je da se ona iznajmljuje po odgovarajućoj ceni, ali mi nemamo ni mogućnost korišćenja te infrastrukture“, ističe Gajić.

Samo u periodu od januara do maja 2020. SBB je podneo 280 zahteva za pristup kablovskoj infrastrukturi Telekoma i odobrena su samo četiri zahteva. Na više od 98 odsto zahteva odgovoreno je negativno, a kao najčešći razlog navedeno je, kažu u SBB-u, nepostojanje raspoloživih kapaciteta.

I tu dolazimo do uloge RATEL-a, regulacione agencije za elektronske komunikacije, jer to telo, kako kaže nekadašnja predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković Bajalović, treba da utvrdi ima li ili nema kapciteta.

„Sektorski regulator mora da pomogne da onaj operator koji je tu već postojao i koji ima samim tim značajan tržišni udeo, ako ne i dominantan tržišni položaj, njega se mora na neki način prinuditi da on omogući uspostavljanje konkurencije“, objašnjava ona.

To je posao RATEL-a, ali se on tim poslom ne bavi. Kompanija SBB od marta prošle godine čeka odluke. U odgovoru na pitanja NewsMax Adria iz RATEL-a potvrđuju da Telekom Srbija kao operator sa značajnom tržišnom snagom ima obavezu da na zahtev drugog operatora iznajmi infrastrukturu, ukoliko postoji slobdan prostor u kablovskoj kanalizaciji. Potvrđuju i da su dobili zahtev SBB-a da provere kapacitete Telekoma na više lokacija.

„Zahtev je tokom 2020. godine više puta dopunjavan novim lokacijama i veoma je obiman, a odnosi se na proveru više od 280 lokacija širom Srbije. Na svim navedeni lokacijama provera je vršena uz prisustvo predstavnika Telekoma Srbija i SBB-a, o čemu postoje potpisani zapisnici. Postupak je u toku“, poručuju iz RATEL-a.

Ima tome da je postupak u toku već duže od godinu dana, da li je to uopšte razuman rok.

„Mislim da je RATEL trebalo da odgovori ranije, odnosno da je neprimereno da RATEL ne odgovara duže od godinu dana“, kaže nekadašna ministarka telekomunikacija Aleksandra Smiljanjić.

„Međutim, to je njihov manir poslovanja od kako su nastali, i ne znam tačno koje su zakonske obaveze RATEL-a, odnosno koji su to zakonski rokovi koje treba da ispoštuje, ali znam da po Zakonu o opštem upravnom postupku su državni organi dužni da odgovore strankama u roku od 60 dana“, podsetila je.

To vam govori da oni jednostavno ne rade svoj posao, kaže Dijana Marković Bajalović.

„Imajući u vidu činjenicu da se uopšte u ta regulatorska tela biraju ljudi koji su više politički podobni nego što svojim stručnim kvalifikacijama. i samostalnošću i nezavisnošću u radu opravdavaju svoju poziciju, onda možete da pretpostavite da je to nekakav uticaj politički ili spoljni uticaj. U svakom slučaju nekome ne odgovara da postoji konkurencija na tržištu“

I tako na pitanje šta bi sa pravom Smederevčana da čuju i vide sve, dođosmo do uobičajenog odgovora – nekome se može da ne da, jer ima nekog ko će da pritiska i utiče, a administracija, ma koliko se nezavisnom zvala, svakako će ćutati. Zato je i postavljena, konstatuje NewsMax Adria i Smederevčanima poručuje:

„Vaše je pravo da gledate ono što je neko drugi odlučio da treba da vidite, dok se stvari ne promene, gledamo se na EON-u, Total TV-u i društvenim mrežama.“

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare