Deset dana od glasanja, Niš nije bliže odgovoru ko je i zvanično pobedio: Opozicija traži i krivične prijave

Vesti 12. jun 202422:14 0 komentara

Pred ponovljeno glasanje na dva biračka mesta u opštini Medijana, opozicija poziva Nišlije da u nedelju sačekaju rezultate na Keju i proslave. To je opština gde izvesno imaju većinu, a na nivou grada, gde po rezultatima koje je objavio GIK, većinu ima SNS uz jednog odbornika Ruske stranke, nema nijedne odluke o ponavljanju glasanja. Iz opozicije pitaju kako je moguće da se odluke opštinskih i gradske izborne komisije razlikuju, kada su nepravilnosti iste.

Broj glasova koji u gradu imaju više od SNS i koalicije stavili su i na postere. Taj se broj za sada neće menjati, još nema nijedne odluke o ponavljanju na nivou grada, ali ima na nivou opština, gde se na nekoliko mesta opet glasa već u nedelju.

„Nemojte da se igrate sa Nišem, sa izbornom voljom građana Niša. Nije lepo, a potencijalno može da bude i jako nezgodno. Da ne kažem opasno“, kaže Dragan Milić, iz GG „Dr Dragan Milić“.

Objašnjava da su nepravilnosti iste na nivou opštine i grada i tvrdi da se odluke o ponavljanju glasanja za sada ne donose u skladu sa zakonom. Zato od sudske vlasti traži da to ispravi, opozicija traži i krivične prijave zbog izmenjenih zapisnika.

„Izborno mesto broj 10. Broj glasača na originalnom zapisniku 841, za Rusku stranku 5. Ako uporedite sa zapisnikom u GIK, 841 prepravljeno je u 854, i petica u šest. Ovo je čist falsifikat, ili kriminal. Zbog ove prepravke neko mora da odgovara“, kaže Milić.

Pročitajte još

Odluke Suda o ovom i drugim biračkim mestima očekuju se sutra i u petak. U međuvremenu, opozicija donosi odluku da u opštini Medijana pozove svoje glasače da glasove ne rasipaju.

„Želimo solidarno da učestvujemo i da kao jedna grupacija damo podršku našim prijateljima iz grupacije „Ujedinjeni-Nada za Niš“, da glasamo svi za broj 3 i dodatno utvrdimo pobedu koju imamo na Medijani“, kaže Đorđe Stanković, iz koalicije Biramo Niš.

„Mnogi faktori će se umešati, pre svega iz vlasti, da oponiraju i miniraju ovaj proces. Mi to nećemo dozvoliti, borićemo se civilizovano do kraja i u skladu sa zakonom“, kaže Slađana Miletić, iz „Ujedinjeni-Nada za Niš“.

Šta je u skladu sa zakonom, kakve su odluke Suda, hoće li Nišlije i na drugim mestima opet na birališta, odluka se očekuje. Deset dana od glasanja crta još nije podvučena, Niš nije bliže odgovoru ko je i zvanično pobedio.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!