Deseti dan blokade na Jarinju i Brnjaku, nema oklopnih vozila VS u blizini

Vesti 29. sep 202113:05 > 15:26 16 komentara
Jarinje, Kosovo, administrativni prelaz, granični prelaz, skidanje tablica, policija skida tablice, srpske tablice 11
N1

Na prelazima Jarinje i Branjak deseti dan traje blokada i protest zbog registarskih oznaka. Kamioni su i dalje na magistralnim putevima u blizini.

Podsetimo, kosovska vlada zabranila je od 20. septembra korišćenje srpskih registarskih tablica na teritoriji Kosova, kako onih koji se vode na gradove u centralnoj Srbiji tako i gradova na Kosovu i obavezala vlasnike ovakvih vozila da izvade probne RKS tablice. Međutim, kako javlja KoSSev, na severu Kosova i dalje se voze automobili sa srpskim registarskim tablicama.

Povezano:

Na prelazu Brnjak se, kako javlja reporter N1, nalaze specijalne jedinice Kosovske poicije.

U odnosu na ponedeljak, kada su se na dva kilometra od Jarinja, u Rudnici, nalazila četiri oklopna vozila Vojske Srbije sa vojnicima u punoj ratnoj opremi, toga danas nema. Reporter N1 javlja da je dobio informaciju da ih ni juče nije bilo, a da takođe danas nema ni preleta aviona i helikoptera VS.

Navodi da se vojska povukla u kasarnu u Raški.

Jutros su, kako je naveo, jedinice Kfora prošle u patroli delom s druge strane prelaza, a Jarinje je nadletao i helikopter Kfora. Inače, kosovska policija se smenjuje na 12 sati.

Reporter N1 javlja da je sve više automobila na prelazu, da ih je toliko da praktično nemaju gde da se parkiraju, a da pristižu autobusi iz kojih ljudi, u grupama, prelaze Jarinje pešice.

Podsetimo, nekoliko dana, u Zubinom Potoku je, kako je potvrdio kosovski MUP, zapaljen Centar za registraciju vozila, a dve eksplozivne naprave istog dana bačene su na zgradu INTEL-a u Zvečanu u kojoj se takođe nalazi Centar za registraciju vozila.

Danas se u Briselu sastaju delegacije Beograda i Prištine, a tema je upravo ova kriza. Sa delegacijama se odvojeno sastao posrednik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, ali i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar. 

U Prištinu je doputovala i predsednica EK Ursula fon der Lajen koja se sastala sa predsednicom i premijerom Kosova. Ona će kasnije danas doputovati u Beograd.

Bećaj: Promeniti nešto u strategiji dijaloga, stvoren začareni krug

Beljuj Bećaj, analitičar iz Prištine, gostujući u emisiji N1 Studio Live, rekao je da je pesimista da će se ova kriza rešiti danas u Briselu.

„Stvoren je iracionalni krug tokom desetak godina. Tačno je to da jedino dijalog treba da vodi ka rešenju, ali ovakva vrsta dijaloga stvara začarani krug koji proizvodi s vremena na vreme krize koje su ozbiljnog karaktera“, navodi.

On kaže da ne veruje ćemo imati pozitivne rezultate, ukoliko se ne promeni nešto u strategiji nastavka dijaloga.

Kaže da tenzije na prelazima ne treba nikoga da obraduju. „Budimo realni, ukoliko se nastavi negacija kosovske države, mislim da ćemo imati nepodnošljivu situaciju“, dodao je.

Bećaj smatra da trenutna situacija odgovara predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, „a možda i Kurtiju“, jer im idu izbori. „Vučiću i u kontekstu proizvođenja neprestanih kriza, i u Crnoj Gori i kod nas, s razlogom da se, u ovoj situaciji, umeša i Rusija. Jer nije slučajno da je na granici bio jedino ambasador Rusije, a svi ostali ambasadori su dali samo sugestije racionalnog karaktera“, dodao je.

Dijalog, prema njegovom mišljenju, postaje urgentna potreba.

Upitan o učestvovanju Eskobara, Bećaj navodi da je uvođenje američkog faktora u dijalog predstavlja „novi momenat koji može eventualno da promeni strategiju budućih pokreta“.

Bećaj kaže da misli da bi bio interesantan momenat ukoliko se dogovore da obe strane ukinu tablice, jer dosadašnje tablice, kako kaže, otežavaju slobodno kretanje i Albanaca i Srba i da se kao odgovor za početak racionalnog rešenja, dođe do implementacije ZSO.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare