Desnica bi da se pridruži protestu, Šarović kaže „Vučićeva desnica“ na zadatku

Vesti 30. maj 202319:29 257 komentara

Posle četiri nedelje, koliko je desnica u parlamentu ignorisala proteste na ulici, sada smatraju da je vreme da im se pridruže. Najpre su to radili, kako kažu, u masi i neprimetno šetajući s građanima, sada imaju i svoje zahteve. S desna im stižu i udarci. Nemanja Šarović uveren je da su Dveri, Zavetnici i Nova DSS "Vučićeva desnica" kojom će pokušati da razbije proteste.

„Na tri sveto i na tri sastavno, odlazimo na Kosovo ravno“, pevalo se u ponedeljak uveče na protestu na Autokomandi u Beogradu.

Kosovo ravno udaljeno je ravno 500 km od Autokomande, od koje pak dalje nije otišla grupa od stotinak ljudi, uglavnom mlađih i ljutih na NATO, na Aljbina Kurtija, ali i na Aleksandra Vučića.

“On nas je svojom kapitulacijskom politikom doveo ovde, rekao je na protestu Miloš Ković iz pokreta za odbranu Kosova.

“Ovo je sramota prvenstveno režima Aleksandra Vučića, ali i svih koji su vladali pre njega i koji su, svako na svoj način, doprineli izdaji Kosova, al on je doprineo najviše”, poručio je Mladen Obradović, nekadašnji lider „Obraza“, organizacije koju je Ustavni sud Srbije zabranio.

Sa ovog skupa, nekadašnji lider „Obraza“ pozvao je na skup u petak u 17 sati, takođe protiv nasilja, ali onog koje se, kako kaže, sprovodi nad Srbima s Kosova.

Nemanja Šarović koji ovih dana ne propušta nijedan skup bio je i na sinoćnjem, dilemu nema, većina je tamo bila iskreno zabrinuta zbog situacije na Kosovu. Manjina je, tvrdi, većinu iskoristila.

“To su glasnogovornici te lažne desnice, lažne opozicije koja se predstavlja kao državotvorna opozicija, a koja je ugasila protest za KiM”, rekao je Šarović.

Sada su Dveri, Zavetnici i Novi DSS, tvrdi Šarović, na novom zadatku, da proteste “Srbija protiv nasilja” uruše iznutra.

“Oni sad kažu ‘ne damo mi da ove proteste neko drugi preuzme’”, ocenio je Šarović.

“Svako ko misli da prisvaja svenarodne proteste protiv nasilja i vlasti ozbiljno greši”, poručuje lider Dveri Boško Obradović.

A Šarović pita: „Gde ste vi ljudi bili četiri nedelje?”

“Ja lično nisam želeo da se guram u prve redove, zbog toga što je moja biografija takva kakva je, i nisam želeo da opterećujem taj protest, narod pokazuje jednu svoju snagu”, rekao je Boško Obradović 23. maja.

Šarović za Miloša Jovanovića kaže da je bio nestao i da su hteli za njim da raspišu poternicu.

“Zavukao se ispod najdubljeg kamena”, kaže Šarović.

Jovanović (Novi DSS) odgovara da je šetao kao građanin ove zemlje. „Jer mi je muka da gledam to što gledam“, istakao je Jovanović.

“A šetao je? Da, da, samo ga niko nije video, možda je šetao po kući, možda negde drugde. Niko od njih nije pozivao na proteste. Pa Boško imao čuvenu poruku, kaže monasi sa Hilandara zahtevaju da se ne sukobljavamo, da se ne delimo…”, podseća Šarović.

Ne znamo za monahe, ali dokazi postoje da se lider Dveri u međuvremenu predomislio. U međuvremenu, promenio se i razlog zbog kog do sada nije učestvovao u protestima.

“Naime mi smo prošle nedelje imali izbornu skupštinu Srpskog pokreta Dveri i ja nisam želeo da, pre nego što izaberemo novo rukovodstvo, da na bilo koji način usmeravam politiku pokreta kao predsednik u tom starom mandatu. Sada kada sam izabran, i to jednoglasno, za predsednika Dveri, smatrao sam da je vreme da se u tom smislu i pojavimo”, rekao je juče Obradović.

“Da li ćemo se i zvanično oglasiti, pozvati na proteste, zavisiće od toga koliko svi mi iz opozicije budemo imali zrelosti i umešnosti da tim protestima damo glavu”, kaže Miloš Jovanović.

Glava s desna želi dopunu zahteva – Vučićevu ostavku, prelaznu Vladu i vanredne izbore. Glava s leva poručuje organizujte svoj protest pa zahtevajte.

“Svako menjanje zahteva i svako soliranje u nastupu nanosi samo štetu građanskim protestima i mi kao odgovorni političari u tome nećemo učestvovati”, rekao je Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana.

“I jedini kome odgovara da se delimo na patriote i građaniste, na leve i desne – je Vučić”, zaključuje Šarović.