Protest desničara završen ispred policijske stanice u Majke Jevrosime

Vesti 15. feb 202320:40 > 20:50 51 komentara

Nakon što je ispred Predsedništva Srbije, uz manje incidente, završen protest protiv zapadnog plana za Kosovo, učesnici tog skupa uputili su se do zgrade policijske stanice u Ulici majke Jevreosime. Oni su zahtevali da se puste osobe koje su danas navodno uhapšene. Nakon što su sa policajcima razgovarali predstavnik učesnika protesta profesor Dejan Mirović i urednik portala Srbin info Dejan Petar Zlatanović, okupljeni su se razišli.

U jednom trenutku došlo je i do manjeg incidenta, kada je narodni poslanik Aleksandar Jerković zahtevao da uđe u stanicu kako bi video navodnu privedenu trudnicu.

Kada mu zahtev nije uslišen, Jerković je pokušao silom da se probije kroz policijski kordon. Tada je ispred stanice izašao komandir koji je narodnog poslanika obavestio da se unutra ne nalazi nikakva trudnica.

N1

Iz policije su poručili i da se dve „nestale“ osobe koje su danas, kako tvrde učesnici protesta, uhapšene na ulici, ne nalaze unutar stanice.

Podsetimo, novosadska policija privela je danas pripadnika ultradesničarske grupe „Narodne patrole“ iz Bačke Palanke Dejana Bobočeka, kod koga je pronađena puška sa optičkim nišanom i municijom, potvrđeno je medijima u MUP-u.

Protest protiv francusko – nemačkog plana za Kosovo počeo je u Ulici Kralja Milana nešto posle 18.00 sati.

Učesnici protesta su u jenom trenutku došli porušili ogradu pored Presdedništva i prišli zgradi uzvikujući „gde je Vučić“ i „izdaja, izdaja“, i gađali fasadu jajima.

policija protest
N1

Profesor Mirović je u ime okupljenih pokušao da na glavnom ulazu u Predsedništvo preda četiri zahteva sa protesta, koji niko od pripadnika policije koja blokira ulaz nije hteo da primi.

Zahtevi okupljenih na protestu su da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče iz pregovora o Kosovu i Metohiji, da se ne formira Zajednica srpskih opština, da se javno objavi francusko – nemački plan i da se plan odbije.

Okupljeni su se nakon što su više puta njihovi zahtevi ignorisani od strane policije, povukli deset metara, prema objašnjenju organizatora protesta, da ne bi došlo do sukoba, a oko 20 časova su se razišli iz Pionirskog parka.

Nakon završetka protesta ispred policijske stanice u Majke Jevrosime, organizatori protesta najavili su novo okupljanje za 24. februar.

Čekali obraćanje Vučića

Manji broj učesnika protesta protiv francusko – nemačkog predloga za Kosovo nije uspeo da se približi zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu u toku obraćanja uživo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zbog kordona policije u opremi za razbijanje demonstracija koji su postavljeni na više mesta u Pionirskom parku.

Predsednik Srbije je nakon obraćanja uživo na televiziji Pink napustio zgradu Predsedništva kroz sporedni ulaz.

Vučić je najavio da će protiv svih koji su upućivali pretnje na skupu biti preduzete odgovarajuće mere „u skladu sa zakonom“.

Učesnici protesta nisu uspeli ranije danas da predaju zahteve u Predsedništvu, a kako su rekli organizatori, nekoliko osoba je privedeno tokom večeri.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare