Detonacija na Starici, aktivisti kažu – hapšenja i prebijanja imala jedan cilj

Vesti 04. okt 202215:23 > 17:47 22 komentara
Starica
N1

Na planini Starica koja se nalazi između rudnika kompanije Ziđin i Majdanpeka je odjeknula snažna detonacija, a aktivistkinja pokreta "Ne damo Staricu" Irena Barbulović rekla je za N1 da se to desilo oko 13.30 sati, i da su građani samo videli prašinu između sedmog i osmog brda, kako su, kaže, mogli da procene.

POVEZANE VESTI

„Nije bilo nikakve najave, kao ni prethodnog puta, ni obaveštenja za građane, te njihove sirene za koje tvrde da ih puštaju… Samo se čula detonacija, koja je mnoge ljude uplašila“, rekla je Barbulović u emisiji Dan uživo na N1.

Kako je rekla, ovo danas je pojasnilo sve ono što se dešavalo prethodnih dana u Majdanpeku.

„Meni lično je ovo danas pojasnilo sva dešavanja prethodne nedelje u gradu, ona hapšenja, jer su pokazali da je cilj miniranje Starice, pa i po cenu ljudskih života“, kazala je.

Organizacija „Ekološki ustanak“ i grupa građana “ Ne dam/Nu dau“ pozvale su na novi protest u Majdanpeku u subotu, 8. oktobra u 14 časova.

Kako su naveli u saopštenju, na protest pod nazivom „Starica te zove upomoć“ pozvali su „zbog prebijanja građana, nastavka rušenja planine Starice i nezapamćenog zločina nad prirodom i ljudima“.

Pozvali su građane, političke stranke i ekološke organizacije da im se pridruže na protestu čiji je moto „Svi za Majdanpek“.

Barbulović je ranije danas za Fonet rekla da je zastava Srbije koju su aktivisti postavili na Starici „od detonacije odletela“. „Definitivno su ubili planinu“, dodala je.

Poslanik i šef Odbora Skupštine Srbije za ekologiju Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je za FoNet da je obavešten o miniranju, dodavši da je to očekivano kada „prvo pohapsiš i premlatiš aktiviste, da bi nastavio miniranje“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare