Devenport: Gradonačelnici na severu Kosova nemaju legitimitet

Vesti 08. jun 202310:54 2 komentara
N1

Šef Misije OEBS na Kosovu Majkl Devenport izjavio je da ne može biti povratka u normalnost na severu Kosova sve dok se Srbi ne vrate u institucije.

On je u intervjuu za Demostat dodao da su novoizabrani gradonačelnici opština na severu legalno izabrani, ali da nemaju legitimitet.

„Iako su legalno izabrani, gradonačelnici nemaju legitimitet, pošto je izbore bojkotovala ogromna većina glasača kosovskih Srba“, rekao je Devenport i dodao da su članovi Misije OEBS u svakodnevnom kontaktu sa predstavnicima civilnog društva i građanima.

Istakao je i da će biti važno da se održe novi izbori, uz učešće predstavnika svih zajednica sa severa Kosova. OEBS bi, ukoliko se sve strane saglase, mogao da ponudi podršku za olakšavanje procesa reintegracije Srba na severu Kosova.“Ne može biti povratka na bilo šta što liči na normalnost za građane na severu dok predstavnici svih zajednica ponovo ne uzmu učešće u institucijama javne bezbednosti, pravosuđa, na opštinskim izborima i u opštinskim upravama“, naveo je Devenport. ;

Integracija u policijski i pravosudni sistem i održavanje inkluzivnih demokratskih izbora su među najvažnijim uspesima dijaloga (Beograda i Prištine, prim.aut), tako da se zaista očekuje da će sve strane raditi na punom povratku u institucije i izborni proces, rekao je Devenport.

Upitan na koji način će se Srbi vratiti u institucije, pre svega u izvršnu vlast, ako su izbori već održani, Devenport kaže da bi o tom pitanju trebalo da se govori u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU.

On navodi da bi, u zavisnosti od toga kako se razvijaju planovi za reintegraciju Srba na severu Kosova, OEBS mogao da ponudi svoju podršku za olakšavanje tog procesa, ukoliko se sve strane saglase.

Devenport je istakao i da Misija OEBS nije deo procesa izrade Statuta Zajednice srpskih opština, ali da je, kao i uvek, spremna da podrži primenu sporazuma postignutih u dijalogu uz posredovanje EU, ako se to od njih zatraži.

Devenport kaže da su prava svake zajednice ključni prioritet za rad Misije OEBS-a na Kosovu i ključni deo njenog mandata, te da su prava, potrebe i interesi nevećinskih zajednica integrisani u aktivnosti Misije.

Kako navodi, Misija blisko sarađuje sa kosovskim institucijama, uključujući kosovsku policiju, kako bi se osiguralo da se učine svi napori i angažuje više zvaničnika i službenika iz nevećinskih zajednica.

„Misija je izgradila svoju reputaciju iz bogatog iskustva koje je stekla u proteklih 20 godina u ovoj oblasti, pored poverenja i saradnje sa svim zajednicama na Kosovu“, navodi on.

Dodaje da OEBS nastavlja veoma pažljivo da prati situaciju i da se zalaže pred institucijama o određenim pitanjima, kada se za to ukaže potreba.