Devet puta odloženo pripremno ročište protiv Miljkovića za napad na „komunalce“

Vesti 22. dec 202118:38 > 18:45 8 komentara

Nakon emitovanja dokumentarnog filma „Kraljevi asfalta“ o graditeljskim poslovima kontroverznih kosovskih biznismena Branka Miljkovića, Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića sa državom, televizija N1 došla je do dokumenata koja pokazuju da se početak pripremnog ročišta protiv Branka Miljkovića za napad na komunalnu miliciju tokom policijskog časa prošle godine, odlaže već devet puta.

Miljković je 20.04.2020. u popodnevnim časovima, za vreme vanrednog stanja i zabrane kretanja, na neograđenom gradilištu u beogradskom Bloku 40 fizički napao komunalnu milicajku Tamaru Stević i njenog kolegu Nemanju Blagojevića, nakon čega je priveden, a što je zabeleženo na video snimku koji je televizija N1 tada objavila.

Protiv Miljkovića je u oktobru 2020. godine pokrenut postupak pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu, a do 22. novembra 2021. pripremno ročište je dva puta odloženo zbog sprečenosti suda i tužioca, dok je preostalih sedam puta odloženo, prema rečima pravnog zastupnika komunalnih milicajaca Ivana Ninića, zbog Miljkovićevog nepojavljivanja, koje je uglavnom pravdao povredom noge.

„Na poslednjem ročištu 22. novembra koje nije održano zbog zdravstvene sprečenosti postupajućeg sudije, Miljković se pojavio bez ikakvih vidljivih zdravstvenih problema“, objašnjava advokat.

Ninić je u martu ove godine podneo Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu pritužbu na rad postupajućeg tužioca Gorana Svilara, zbog sumnje da opstruiše predmet u korist okrivljenog Branka Miljkovića. U aprilu ove godine njegova pritužba je uvažena.

„Ali je Miljković nastavio sa opstrukcijama uz dostavljanje lekarskih izveštaja jedne privatne bolnice koja mu preporučuje strogo mirovanje, a sudski dostavljač ne može da mu uruči poziv jer ga ne zatiče na adresi stanovanja“, napominje Ninić.

Naredno ročište zakazano je za 4. februar, a postupajući sudija naložila je medicinsko veštačenje, kako bi se utvrdilo da li je Miljković sposoban da prati suđenje, kaže za N1 advokat Ivan Ninić.

Screenshot

Podsetimo, biznismen sa severa Kosova Branko Miljković dobio je krajem 2019. godine posao na izgradnji „Moravskog koridora“ kao podizvođač i dobavljač krečnjaka. Za potrebe nabavke krečnjaka Miljković je u martu 2020. godine otvorio kamenolom u blizini sela Plana i Leške kod Paraćina, ne ispunjavajući uslove koji su propisani saglasnostima i dozvolama nadležnih institucija.

Zbog toga su meštani spomenutih sela organizovali peticije, proteste i blokade puteva kroz sela, tražeći da se zaustavi rad kamenoloma koji je, prema njhovim rečima, doveo do presušivanja seoskih izvora, oštećenja na stambenim objektima i uništavanja seoske, putne infrastrukture.

Šira javnost je za Miljkovića prvi put čula 2011. godine, kada ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u tom momentu drugi čovek Srpske napredne stranke spomenuo. Vučić je tada izjavio da je Zvonko Veselinović, koga su bezbednosne službe označavale kao lidera grupe koja trguje narkoticima, naftom i oružjem na Kosovu i Metohiji, sitna riba u odnosu na biznismena Branka Miljkovića.

Miljkovića pamte Beograđani i po rekonstrukciji Ruzveltove ulice, ali pre svega po platou na Trgu Slavija koji je njegova firma sređivala duže od 17 meseci, jer se svako malo, sveže rekonstruisani plato raspadao.

Više o svim ovim slučajevima možete da saznate iz dokumentranog filma „Kraljevi asfalta“.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare