Devet ubistava žena u devet nedelja: „Nikome nije dovoljno važna politička tema“

Vesti 07. mar 202313:14 74 komentara
N1

Samo od početka ove godine devet žena ubili su njihovi muževi i partneri, poslednji slučaj je iz Pirota kada je nasilnik u centru grada iz pištolja pucao svojoj bivšoj supruzi u glavu. "Najhitnije je potrebno da se femicid prepozna kao posebno krivično delo", kaže za N1 Jelena Riznić iz neformalnog feminističkog kolektiva Ženska solidarnost.

„Meni je žao što u Osmomartovskoj nedelji moramo ovim da se bavimo. U temi femicida ne možemo da nađemo svetle primere, ne možemo da govorimo o ženskoj revoluciji, već o gašenju požara… Evidentno je da imamo epidemiju nasilja nad ženama i da to nikome nije dovoljno važna politička tema da bi nešto uradili“, rekla je Riznić u emisiji N1 Studio Live.

Dodala je da se često čuje u javnosti kako Srbija ima dobre zakone.

POVEZANE VESTI

„Vidimo da postoji problem u sistemu, često cujemo da imamo dobre zakone ali lošu primenu, a sa druge strane vidimo da postoji neka primena a da se opet ovakve stvari dešavaju“, kaže Riznić.

Prema njenim rečima, i mere zabrane prilaska ne daju velike koristi.

„Mi smo čule mnogo puta o merama zabrane prilaska, ali šta znači mera zabrane prilaska ukoliko ne postoje kontrolni mehanizmi koji će to nadgledati. To znači da treba da se uspostavi sistem u kome nasilnik treba da zna da ako prekrši tu meru, snosiće posledice, a druga stvar – da ne bi došlo do prekršaja te mere, da on mora redovno da se javlja institucijama“, ocenila je.

A zakon i kaže da ako se prekrši ta mera, nasilniku sledi kazna zatvora.

„Ali se u praksi to retko dešava“, kaže Riznić.

I naglašava: „Da do femicida ne bi došlo, važno je da se sve kazne za nasilje pooštre. Vrlo malo nasilnika dobija kaznu zatvora, vrlo malo njih oseti posledice svog čina. Važno je da sve te kazne budu pooštrene pre samog femicida, da ljudi znaju da je nasilje nedopustivo“.

Na pitanje zašto se čini da sistem ima razumevanja za nasilnika, gošća N1 kaže da je to odlika društva.

„Još uvek postoji ideja da je brak sveta zajednica koji mora da se sačuva po svaku cenu, ideja da je žena vlasništvo muškarca, i deca takođe. Druga stvar je da je previše sistemu prepušteno da neko s takvim razmišljanjem može da odlučuje o životima ljudi. Recimo, policajac može da izađe na teren i da kaže: ‘Ovo nije nasilje’… Ili da kaže ženi: ‘Probaj da zaboraviš’. I niko nakon toga ne snosi odgovornost od tih službenika“, izjavila je Riznić.

Dodaje da „razume da je previše slučajeva“, ali…

„Ja kada radim svoj posao kao sociološkinja, niko neće umreti ako ja uradim loše neko istraživanje i slično. Kada u ovom lancu neko uradi loše posao, neko će stradati. To moramo svi da shvatimo“, kazala je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare