„Za 700 evra i boks cigareta“: Zašto praksa ugovorenih brakova i dalje postoji

Vesti 27. mar 202321:19 19 komentara

U Višem javnom tužilaštvu potvrdili su za N1 da vode istragu protiv dvoje muškaraca iz Brusa i Bojnika zbog sumnje da su izvršili krivično delo trgovina ljudima. Mediji su ranije preneli da je otac prodao svoju maloletnu ćerku zbog ugovorenog braka za 3.000 evra. U romskom naselju u Brusu potvrdili su nam da su za slučaj čuli i da praksa ugovorenih brakova i dalje postoji.

U romskom naselju u Brusu, nisu bili raspoloženi da pred našom kamerom pričaju o ovom slučaju. Ali, priznaju da imaju puno problema, da su nedvidljivi za institucije u Srbiji i da bi iz ovog kraja što pre otišli.

Desanka Jovanović iz ovog naselja kaže za N1 da ugovoreni brakovi sa maloletnicima ne spadaju u njihovu „tradiciju“, ali kaže da ima onih koji to primenjuju.

„Mi smo ti drugi Romi koji to ne praktikuju. Kod nas toga nema. E sada, čula sam za taj slučaj. Ne znam da li je istina da je on prodao ćerku ili je ona sama otišla. To niko ne zna“, kaže Jovanović.

Policija je početkom marta uhapsila dvojicu muškaraca, osumnjičenih da su učestvovali u slučaju trgovine ljudima. Kako su mediji ranije već preneli, sumnja se da je devojčicu iz Brusa, muškarac iz Bojnika za 3.000 evra „kupio“ za svog sina.

Iz Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu rekli su za N1 da je u toku istražni postupak koji se vodi protiv D.J. iz Brusa i B.S. iz Bojnika zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo trgovina ljudima. Rešenjem Višeg suda u Kruševcu određen je pritvor osumnjičenima.

N1

Istraga još nije okončana, kažu iz ovog tužilaštva. Po njenom završetku doneće se odluka o podizanju optužnice.

Istraživanje Udruženja „Romani cikna“ pokazalo je da čak 95 posto romskih devojčica u Rasinskom okrugu udato je pre 18. godine, a 70 odsto je do punoletstva već imalo prvo dete.

Zoran Petrović, predsednik udruženja „Ruke prijateljstva“ iz Kraljeva, kaže za N1 da u 21. veku nema mesta za ugovorene brakove sa devojčicama, jer ne samo što se krše ljudska prava, već im se uskraćuje detinjstvo i školovanje.

„Drastično smo smanjili tzv. dogovorene brakove. Još se jedino pojavljuje kod naših Roma muslimanske veroispovesti, kao neka kulturološka stvar, njihov kulturni milje. Navikli su vekovima da na taj način ulaze u bračne zajednice. Smatramo da to nije u redu i da treba da se poštuje Zakon u Srbiji, odnosno da pre 18 godine ne mogu da stupaju u brak“, objašnjava Petrović.

Mediji su i ranije prenosili o slučajevima ugovorenih brakova. Ženska romska mreža je tokom istraživanja na terenu došla i do sunarodnice, čija je „cena“ pri kupovini bila „700 evra i boks cigareta“.

„Nisam za oštru kaznenu politiku, jer prvo mora da se vidi obrazovni nivo ljudi koji su to uradili. Da se vidi da li su oni svesni svojih postupaka. Šta ako su nepismeni? Mi svakodnevno radimo sa Centrom za socijalni rad i drugim organizacijama koje se bave ovom problematikom i naše Rome informišemo i tako sprečavamo da do ovoga ne dođe“, rekao je Petrović.

Prema Krivičnom zakonu, za slučaj trgovine maloletnog lica, zaprećena je kazna zatvora je najmanje pet, a najviše 12 godina.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare