Seksualno zlostavljanje: Najčešće – žrtve devojčice, a zlostavljači iz porodice

Vesti 17. nov 202216:29 1 komentar
zlostavljanje, seksualno zlostavljanje, depresija, tuga, plač
Shutterstock/ Ilustracija

Najčešće žrtve seksualnog zlostavljanja su devojčice, a počinioci su u 80 odsto slučajeva muški članovi porodice, saopštio je Centar za nestalu i zlostavljanu decu povodom evropskog Dana borbe protiv seksualne eksploatacije dece.

Istraživanje Incest trauma centra je pokazalo da krivično delo seksualno zlostavljanje dece najčešće čine muškarci, i to čak 92 odsto. Zlostavljač je u 100 odsto slučajeva detetu poznat, a u 81,24 odsto slučajeva je u pitanju muški član porodice, navodi se u saopštenju.
Najčešći vid incesta je kada otac učini obljubu nad ćerkom.

Rezultati analiza svih prijava seksualnog zlostavljanja dece pokazali su da je počinilac u 43 odsto slučajeva biološki otac ili figura oca.

Istraživanja su pokazala da se seksualno zlostavljanje dece dešava i u više i u manje razvijenim sredinama, s tim da se u urbanijim sredinama ova tajna duže čuva, odnosno, mnogo se duže čeka na prijavu nasilja nad detetom.

Žrtve seksualnog zlostavljanja, kada su deca u pitanju, u više od 80 odsto slučajeva su devojčice.

Najranjivije grupe su devojčice sa invaliditetom, bilo fizičkim ili mentalnim, ali to nije pravilo, žrtva može da bude bilo koje dete ženskog pola.

Žrtve u početku nisu svesne da trpe nasilje, majka je često i sama žrtva partnerskog nasilja pa zlostavljanje ne prijavljuje, a u samo četiri odsto slučajeva zlostavljanje prijavi neka osoba van porodice u kojoj se nasilje dešava.

Centar za nestalu i zlostavljanu decu ističe da nasilje uvek treba prijaviti, a sa detetom treba razgovarati, treba mu verovati i pružiti utočište i podršku.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare