Digitalni zeleni sertifikat od sada dostupan isključivo u EU formatu

Vesti 15. apr 202212:33 2 komentara
zeleni sertifikat, koronavirus
N1/arhiva, ilustracija

Građani od sada mogu da dobiju Digitalni zeleni sertifikat isključivo u EU formatu, saopšteno je iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Pročitajte još:

Sertifikat, neophodan za putovanja, može se nabaviti preko Portala eUprava ili na nekom od šaltera pošta širom Srbije.

Da bi neko dobio svoj EU Digitalni zeleni sertifikat preko Portala eUprava, potrebno je da bude punoletan i da ima registrovan nalog na Portalu, dok je na šalterima pošta to omogućeno i za maloletne osobe, navodi se u saopštenju.

EU Digitalni zeleni sertifikat je namenjen za putovanje u neku od zemalja Evropske unije, kao i u zemlje izvan EU koje koriste standard sertifikata EU Digital COVID Certificate. Spisak zemalja koje prihvataju ovaj standard sertifikata dostupan je na sajtu Evropske komisije, navode iz Kancelarije za e-upravu.

Takođe, EU DZS se i dalje može preuzeti i na nekom od 700 šaltera pošta u Srbiji. Spisak svih lokacija dostupan je na sajtu Pošte. Na šalteru pošte građani mogu da preuzmu i EU DZS za svoje maloletno dete.

Iz Kancelarije podsećaju da se EU Digitalni zeleni sertifikat kreira za svaki događaj – vakcinu, test ili oporavak pojedinačno.

To znači da ukoliko je neko primio tri doze vakcine i ima jedan rezultat testa, dobiće ukupno četiri dokumenta (sertifikata) za svaku vakcinu i za rezultat testa na imejl koji je naveo prilikom podnošenja zahteva. Svaki dokument imaće svoj QR kod koji je zaštićen i sadrži kompletne informacije o tom događaju.

Svaka zemlja koja je članica EU ili koristi standard sertifikata EU Digital COVID Certificate definiše uslove za ulazak u svoju zemlju (koje se vakcine prihvataju, trajanje rezultata testa itd.) Neophodno je da se građani upoznaju sa pravilima zemlje u koju putuje na zvaničnim veb prezentacijama.

Preporučuje se da prilikom putovanja građani ponesu sve sertifikate koje dobiju, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare