Dijalog u ćorsokaku: Beograd i Priština nastavljaju sa međusobnim optužbama

Vesti 20. avg 202219:13 29 komentara

Kosovski zvaničnici prekinuli su ćutnju posle razgovora u Briselu - ministar policije Dželjaj Svećlja najavljuje da će 1. septembra biti primenjena odluka o ličnim kartama i registarskim tablicama i poručuje da se prema informacijama sa terena ne isključuje mogućnost barikada i napada na kosovske institucije. S druge strane, zvanični Beograd poručuje da Priština ne želi dijalog i mirno rešavanje problema, već destabilizaciju regiona. KFOR saopštava da je povećao svoje prisustvo na administrativnim prelazima.

Za jednim stolom, sedelo je četvoro ljudi i to je sve – dan za krizni menadžment u Briselu, 18. avgust, kao da se nije ni desio, a šta će se desiti do i 1. septembra? I dok Beograd tvrdi da danonoćno traži rešenje i mir, Priština ga već ima – ne odustaje od reciprociteta za lične karte i registarske tablice i smatra da razloga za tenzije nema.

Povezane vesti:

„Postoje indicije da bi se incidenti na severu Kosova mogli ponoviti i pre 1. septembra od strane kriminalnog faktora koji podržava Srbija, a pod uticajem Rusije. Bez obzira na situaciju, ne postoji opcija novog odlaganja roka, jer su institucije Kosova odlučne da svoja ovlašćenja prošire na celu zemlju i imaju podršku međunarodnog faktora i Kfora“, kazao je kosovski ministar policije Dželjaj Svećlja.

Beograd brzo odgovara. Iz Kancelarije za KIM poručuju da će odgovornost za sve potencijalne incidente biti na onome ko svakodnevno demonstrira i preti silom.

„Svećlja je potvrdio da ima ulogu glavnog podizvođača Kurtijevog plana destabilizacije region. Priština i Kurti još jednom su pokazali da umeju samo da prete silom i ratom, i da njihovim političkim strukturama upravljaju ekstremisti koji uopšte ne prepoznaju vrednost dijaloga i mirnog rešavanja problema“, direktor Kancelarije za KIM Petar Petković.

Za sada je Kancelarija za KIM obavestila javnost da je Priština odbila dva srpska predloga u vezi sa dokumentima i tablicama i da Kurti u Brisel nije ni došao da traži rešenje. Asošijeted pres objavio je da su se posle neuspešne runde dijaloga američki NATO vojnici rasporedili na glavnim putevima na severu Kosova, a KFOR saopštava da je povećao svoje prisustvo i patroliranje na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i da je spreman da interveniše ako bude potrebno.

„Mislim da je raspoređivanje američkog kontigenta KFOR-a na severu upravo pokazatelj američke strategije, dakle, toleriše se i podržava Priština u određenim aspektima, ali da su spremni da spreče neko šire nasilje i ta njihova politika ići će u ta dva pravca“, kazao je doskorašnji predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

A iz Bujanovca se oglasilo i Ministarstvo odbrane. Poručuju da su vojnici u Kopnenoj zoni bezbednosti spremni za sprečavanje nelegalnih prelazaka administrativne linije i potpunu kontrolu te oblasti, kao i da je stanje prema Kosovu stabilno.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare