Dijalozi završeni, ali bez ključnog odgovora – ko sve iz opozicije ide na izbore

Vesti 25. okt 202119:212 komentara

Šta znamo posle rundi i rundi pregovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima, bilo da su vođeni uz posredovanje evroparlamentaraca ili održani uz učešće šefa države Aleksandra Vučića? Tek su se pojedini izjasnili da će učestvovati u izbornoj trci, a najavljeno je da bi opšti izbori mogli da se održe 3. aprila...

Dva koloseka pregovora, dva tabora pregovarača, a još nije jasno ko će sve na crtu vladajućim naprednjacima.

„U tome i jeste izgleda poenta ove vlasti, da stalno pravi neke koloseke bez stanice gde treba da stignemo. Mi možemo da idemo u bojkot, ali je pitanje šta ćemo time postići. Hoćemo još sebe da uništimo do kraja, pa hajde da pustimo da se sve sruši samo od sebe. Ja nisam takav čovek“, kaže Aris Movsesijan iz Nove stranke.

Povezane vesti

U koaliciji NADA dileme nema.

„Morate da se borite. Koliko god uslovi bili neravnopravni, nepravični, nemate drugog izbora. Sve stranke, mislim da tu neće biti izuzetaka, će ići i učestvovati na ovim izborima, uslovi će biti za par nijansi, ja sam rekao ništa se epohalno nije dogodilo u tom dijalogu, biće par pomaka, RTS će biti malo otvoreniji“, kaže Miloš Jovanović iz DSS, budući predsednički kandidat koalicije NADA.

Lider Stranke slobode i pravde smatra da se neće promeniti ništa, dok se ne promeni vlast.

„Ono što je najvažnije je da će najveće opozicione stranke doneti zajedničku odluku o tome da li će učestvovati na izborima ili će bojkotovati naredne izbore na način koji neće biti identičan kao prošli put. Ja mislim da je to najveći kvalitet…“, kaže Dragan Đilas.

Dok traje rasprava o izlasku na izbore, iz DS ponavljaju da ih ne dotiče poziv evroparlamentaraca da kandiduju članove u nadzorno telo za kontrolu medija, za šta je rok istekao danas.

„Mi smo dobili jedno telo koje bi trebalo da bude mamac za opoziciju da uđe u nešto što bi trebalo da bude zamazivanje očiju našim građanima. Odnosno, da se kaže evo napravljen je jedan korak ka slobodim i poštenim izborima. Ovo nije taj korak“, kaže Zoran Lutovac iz DS.

Kontrola izbora na svim biračkim mestima je ključna, saglasni su i lideri partija i posmatrači izbornog procesa. Zoran Panović iz Demostata za N1 kaže da poslednja istraživanja ukazuju da opozicija, uprkos uslovima, ima šanse da osvoji Beograd.

„Beograd je za opoziciju lakši za kontrolu izora, drugo i medijska vidljivost opozicije je jača u Beogradu. Ali sad tu postoji jedna moralna dilema – da li bi se žrtvovali delovi Srbije da bi se pobedilo u Beogradu“, kaže Panović.

Lutovac konstatuje da se, osim na izborni dan, krađa izbora odvija mnogo pre – sprečavanjem protoka informacija, i da se upravo zato vodi rasprava o izlasku na birališta.

Komentari

Vaš komentar