Dimitriju: Kipar nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova

Vesti 02. nov 202112:06 6 komentara
Tanjug/Sava Radovanović

Predsednica Predstavničkog doma Republike Kipar Anita Dimitriju izjavila je u Skupštini Srbije da Kipar nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, podržala je evropski put Srbije i zahvalila se na pružanju podrške njenoj zemlji.

„Koristim priliku da ovde svojim prisustvom potvrdim stav vlasti i čvrstu potvrdu Republike Kipar punom poštovanju suverenih prava i teritorijalnog integriteta Republike Srbije. Istorijski dug i jasan stav Kipra je da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a pravni osnov za rešavanje ovog pitanja ostaje Rezolucija 1244“, rekla je Dimitriju.

Povezane vesti

Ona je dodala da se, više od 47 godina posle vojne invazije i turske okupacije, kiparski narod bori za ujedinjenje zemlje, za oslobođenje i povratak izbeglica.

„Neumorno ponavljamo da je naš cilj postizanje trajnog rešenja na osnovu međunarodnog prava i odgovarajućih rezolucija UN. Naši napori su u suprotnosti sa nepopustljivošću i ekspanzijom Turske, čija provokacija opasno raste ne samo na štetu Kipra i Grčke, već i šireg regiona. Turska strana otvoreno zahteva rešenje sa dve države na Kipru kršeći rezolucije UN. Nikada nećemo uslišiti takve neprihvatljive stavove“, rekla je Dimitriju.

Navela je da Turska stvara novi „status kvo“ i na kopnu i na moru, da krši rezolucije 550 i 780, a „najava Erdogana o daljoj militarizaciji okupiranih teritorija predstavlja deo turske ekspanzionističke politike na štetu celog kiparskog naroda“.

Zahvalila je na podršci Srbije u naporima Kipra da ostvari svoja prava, a i zbog učešća odreda srpske vojske u misiji na Kipru.

Kao članica EU, Kipar podržava evropsku perspektivu Srbije, rekla je Dimitriju.

„Pozdravljamo napredak koji je vaša zemlja postigla i radujemo se otvaranju i zatvaranju novih poglavlja. Pretpristupni period je dug i bolan proces, ali uverena sam da će intenziviranje tempa reformi vaša zemlja postati član evropske porodice. Za Kipar je to preduslov jačanja stabilnosti na Balkanu, koji je neraskidivo povezan sa stabilnošću u Evropi“, rekla je ona.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da je Kipar najveći prijatelj Srbije i završio sednicu rečima „Neka živi večno bratstvo i prijateljstvo između Kipra i Srbije“.

Poslanici su nakon ove, posebne sednice, nastavili redovno zasedanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare