Ding dong za Linglong: Vlast ćutala danima, danas kaže da se slučaj politizuje

Vesti 19. nov 202119:0653 komentara

Punih sedam dana otkako je N1 prvi put emitovala priču o vijetnamskim radnicima predstavnici države i provladini mediji su ćutali. Danas, pošto je rešenje problema počelo, tvrde da je u pitanju politizacija slučaja i da se sve radi da bi se oterao strani investitor. Ambasadorka Kine u Srbiji Čeng Bo kaže da se od svih kineskih kompanija koje posluju u Srbiji zahteva poštovanje zakona i upućuje na saopštenje Linglonga u kojem se navodi vijetnamski radnici nisu njihovi uposlenici, već da ih je angažovao izvođač radova.

„Vi vidite svakog dana tu patološku potrebu da progonimo one koji su nas bukvalno spasavali i koji nas i danas spasavaju“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ovako predsednik Srbije vidi maltretiranje vijetnamskih radnika u fabrici Linglong. Za njega problema gotovo i da nema, važna je kaže investivija koja doprinosi bruto domaćem proizvodu.

Povezano:

„Poslali smo inspekciju, da ste me pitali nisam sasvim razumeo ni potrebu slanja inspekcije, ali nije mogla Darija (Kisić Tepavčević) da izdrži pod pritiskom ni Toma (Momirović) ni svi ostali nisu mogli da izdrže pritisak medija i oni su pod tim pritiskom to uradili. I to smo uradili. Pa šta hoćete da uništimo investiciju od 900 miliona dolara“, rekao je Vučić.

Dok su Darija i Toma, kako kaže predsednik, trpeli pritisak medija, radnici iz Vijetnama u Srbiji radili su i živeli u nehumanim uslovima, kao robovi, bez pasoša i, kako tvrde, bez plate, podseća Međunarodna federacija radnika.

„Srbija postaje magnet za investitore gde se takve stvari mogu dešavati. Nećemo se iznenaditi ako već večeras čujemo da je sve u redu i da Srbija ne može ništa učiniti. Sada se prelazi na to da se brane radnicima, novinarima, ljudima koji žele da pomognu, da budu u kontaktu. To nije prihvatljivo za jedno slobodno i demokratsko društvo“, navodi Jasmin Redžepović iz Međunarodne federacije radnika.

U Linglongu je bila inspekcija, policija, predstavnici kancelarije zaštitnika građana, kaže premijerka Srbije i tvrdi da će država istražiti ko su Kinezi koji su napadali i radnike, ali i novinare.

„Meni je moj posao potpuno jasan. Svako u Srbiji, ko dođe da radi u Srbiji mora da poštuje zakone Republike Srbije i sve zakone Republike Srbije. Sa druge strane, ne želim da optužujem bilo kog investitora zato što su nam investitori važni za standard života naših građana, jedino ako imate investitore imate i povećanje plata“, kaže premijerka Ana Brnabić.

Dok inspekcije prave svoje izveštaje, Kina pravi svoje i analizira, kako kaže ambasadorka Čeng Bo, navode pojedinih medija u Srbiji. „Uzeli smo izveštaje nekih medija uključujući i N1 i nadam se da će svi pročitati izveštaj kineske kompanije, a možda ste već i primetili da nadležni resori ne smatraju da ima navedenih teza pojedinih medija“, navela je ambasadorka.

Kako kažu u Vladi Srbije još nije poznato da li će se svi radnici vratiti u Vijetnam, jer ima i onih koji to ne žele zbog plata, ali se radi na tome da budu premešteni u smeštaj sa boljim uslovima.

Komentari

Vaš komentar