Direktor Banjice: Intenzivna nega poluprazna, oseća se da pritisak popušta

Vesti 10. jan 202111:11 > 13:42 6 komentara
N1

Direktor Instituta "Banjica" Zoran Baščarević izjavio je da su u toj ustanovi 82 zaposlena dobila vakcinu protiv koronavirusa, izrazivši nadu da će Banjica 1. februara početi ponovo da radi ortopediju i traumatologiju.

Baščarević je za RTS rekao da je u subotu počela imunizacija zaposlenih na Institutu „Banjica“ i da su se prijavila 124 zaposlena da prime vakcinu.

„Juče ih je 82 dobilo vakcinu. Svi su se osećali i osećaju se dobro, nismo imali neželjenih efekata. Planiramo da u sledećem koraku i ostali dobiju vakcinu i da nastavimo imunizaciju do kraja. ‘Banjica’ ima blizu 1.000 zaposlenih i verujem da ćemo u narednih desetak dana završiti imunizaciju onih koji to žele“, kazao je Baščarević.

Plan je, kaže, jednostavan – prvo su vakcine dobili one koji rade u crvenoj zoni.

„Oni koji su već bolest preboleli, a mnogo ih je, nisu uključeni u ovaj prvi korak. Imamo 200 ukupno zaraženih od kovida u ustanovi u celoj pandemiji. U martu samo dvoje, u julu oko 30, a sada ih je 150“, naveo je Baščarević.

On je naveo da se na Institutu sada nalaze 94 kovid pacijenta i da je intezivna nega poluprazna, odnosno ima samo trećinu popunjenih kapaciteta.

„Imamo šest pacijenata, dva intubirana. Bolest pacijenata koji leže nije laka, to je sve srednje težak ili težak oblik bolesti, ali ih je manje. Oseća se da pritisak na zdravstveni sistem popušta“, ističe Baščarević.

Došao je prvi sneg i Banjica nije tu da radi traume i to se mnogo oseća u sistemu, rekao je Baščarević i apelovo na starije građane da ne izlaze bez preke potrebe jer sada ne vreba samo epidemija, nego i sneg i poledica.

Komentari (6)

Vidi sve komentare