„Definisan kao udes, što je najviši nivo događaja“: Direktor Centra za istraživanje nesreća o incidentu na aerodromu

Vesti 21. feb 202417:37 19 komentara

Centar za istraživanje saobraćajnih nesreća objaviće danas na svom sajtu obaveštenje o počinjanju formalne istrage zbog incidenta na Aerodromu Nikola Tesla, izjavio je direktor tog centra Nebojša Petrović. Događaj je dobio kategorizaciju i definisan kao udes, što je najviši nivo događaja koji istražujemo, ističe Petrović.

Petrović je u emisiji Dan uživo na N1 rekao da je istraga centra počela od trenutka kada su dobili informaciju da je došlo do događaja i kada je tim te institucije otišao na lice mesta.

Formalna zvanična istraga u smislu međunarodnih obaveza je trenutak kada se objavi obaveštenje o počinjanju istrage i kada se mogu zatražiti svi potrebni podaci od onih zemalja koji imaju učesnika u ovom događaju, precizirao je Petrović.

„MI smo obaveštenje pripremili i biće za nekoliko sati na našem sajtu“, rekao je on.

Istraga Višeg javnog tužilaštva je, kako je kazao, odvojena i nezavisna.

Sarađujemo, ali mi istražujemo uzroke koje su doveli do ovakve nesreće i pokušamo sve da obezbedimo da se one više ne događaju, kazao je Petrović.

Prema njegovim rečima, ovaj događaj je dobio kategorizaciju i definisan je kao udes, a to je najviši nivo događaja koji istražujemo.

„Došlo do težeg oštećenja strukture aviona“, kaže i navodi da do sada utvrđene činjenice i nešto što je nesporno utvrđeno u komunikaciji kontrole leta i pilota je da je avion izašao na pistu ranije nego što je bio planirano poletanja i to je za sada jedan od verovatnih uzroka ove nesreće.

Na pitanje kada bi se mogli očekivati rezultati istrage, kaže da je zakonski definisan rok do godinu dana maksimum, ali da na dužinu može uticati komunikacija sa pet država koje su inmale učesnike u ovom incidentu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare