Direktor KC Niš: Petina zaraženih ima delta soj koronavirusa

Vesti 25. jan 202214:52 > 18:422 komentara

Oko petina obolelih od kovida-19 zaražena je delta sojem koronavirusa, tako da bolest ni danas nikako ne treba potcenjivati, izjavio je direktor Kliničkog centra u Nišu Zoran Perišić i naveo da se deset porodilja i trudnica nalazi u kovid delu na Klinici za ginekologiju, dok se četvoro dece leči u okviru dečjih klinika tog centra.

„Ti najmlađi pacijenti imaju blaži oblik oboljenja“, rekao je Perišić i dodao da je trenutna situacija u novom Kliničkom centru takva da u većini slučajeva ne primaju pacijente „zbog kovida“, već pacijente „sa kovidom“.

„To su pacijenti koji su bili povređeni ili su došli zbog neke druge zdravstvene usluge, imaju hiruško ili internističko oboljenje, ali se usput utvrdilo prisustvo koronavirusa i onda su dospeli u izolaciju u našim kovid centrima“, pojasnio je Perišić i naglasio da nisu ni danas svi pacijenti sa omikronom.

„Najmanje petina pacijenata i dalje ima delta soj koronavirusa, za koji svi znamo da je opasniji. Nisu sve kliničke slike blage. Činjenica je da na 750 novozaraženih, koliko je juče bilo u Nišu, imamo jako mali broj prijema u odnosu na prethodne periode, ali bolest nije za potcenjivanje i dalje“, rekao je.

Direktor Kliničkog centra Niš kaže da su na Infektivnoj klinici smešteni najteži slučajevi i njih, ocenjuje, i dalje ima.

„Ti ozbiljni oblici kovida su i dalje prisutni i ne treba to nikako smetnuti sa uma. Tamo je trenutno 41 pacijent“, rekao je direktor Kliničkog centra Niš.

Po podacima koje je izneo, u stacionaru Kliničkog centra, odnosno u novoj zgradi, je 36 pacijenata. U jedinici intenzivnog lečenja je 12.

„Na ginekologiji je deset zaraženih pacijentkinja – sedam porodilja i tri trudnice. U kovid bolnici u Kruševcu leči se oko 145 kovid pacijenata. Obolelih zdravstvenih radnika kliničkog centra je 118, najmanje je lekara – 18 ili 19. Najviše je medicinskih sestara. Taj broj varira na dnevnom nivou. Klinike na kojima je bilo najviše zaraženih, kao što su kardiologija ili anesteziologija, sada imaju najmanje. Rečenica koja mora da se izgovori – niko se nije zarazio u tzv. crvenoj zoni. Ljudi se zaražavaju negde drugde“, zaključio je Zoran Perišić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar