Direktor NVO: Najbolje bi bilo da sami uklone barikade oni koji su ih postavili

Vesti 19. dec 202220:39 10 komentara

Izvršni direktor nevladine organizacije Aktiv Miodrag Milićević kaže za N1 da je trenutna situacija na severu Kosova krajnje ozbiljna i da bi najbolje bilo da sklone barikade oni koji su ih i postavili, jer bi to vratilo stvar na politički kolosek koji je jedini način za rešenje problema. Što se tiče novog, evropskog predloga za rešenje pitanja Kosova, on navodi da bi što se njega tiče, rešenje bilo model koji bi bio usmeren ka svim zajednicama, sa jasnim fokusom na srpku, jer bez rešenja pitanja srpske zajednice nije moguće rešiti kosovski problem.

Milićević u Iza vesti na TV N1 podseća da se ušlo u 10. dan barikada kojih trenutno ima ukupno devet na severu, i one se dodatno ojačavaju. Dodaje da nisu primetni koraci koji bi mogli da ukažu na nasilno uklanjanje barikada i ističe da bi tako nešto moglo da „prouzrokuje dodatno negativne efekte na ionako krhku situaciju koja je preteća“.

Povezane vesti

Upitan šta bi bio uspeh barikada, on je naveo da bi to bilo povlačenje specijalnih kosovskih jedinica sa severa Kosova, „imajući u vidu da je čitav proces počeo da klizi u neželjenom pravcu, njihova pojava izazvala je tenzije ne samo kod stanovništva već je i politički iskorišćena“.

Ocenjuje da se „Srbi neće tako lako vratiti u pravosudne institucije i skupštinu, niti je taj povratak i pravno moguć, dok će u slučaju kosovske policije i službenika u opštinama povratak biti daleko lakši“.

„Bitno je vratiti se na politički kolosek“, ističe i dodaje da je nužno jače angažovanje međunarodne zajednice, ne samo SAD, već i celokupne Kvinte.

„Imate isključive stavove i Beograda i Prištine i jasno je da je u takvoj situaciji posrednik poželjan“, ocenjuje i ukazuje da bi bilo dobro da se što pre okonča ova situacija.

Dodaje da bi „ovoliko prisustvo kosovske policije moglo da izazove provokacije i sa jedne i sa druge strane i iznedri neku jako lošu situaciju“.

„Ni sa jedne strane nema demokratskog odgovora, trenutna situacija je čista posledica nedostatka institucionjalnog dijaloga na Kosovu i gotovo nepostojeće želje Srpske liste da se uključi u taj dijalog“, smatra Milićević.

Dodaje da je „Srpska lista u ovom momentu izgubila političke pozicije i bilo kakav institucionalni uticaj“.

„Umesto institucionalne borbe za neka prava, odabran je vaninstitucionalni pristup koji nema dovoljno težine i ne daje Srpskoj listi dovoljno mogućnosti“, ističe.

Navodi i da je situacija dodatno zakomplikovana izborom Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova, kojim je, kako ukazuje, prekršen Ustav Kosova koji nalaže sasvim drugačiji pristup.

Kaže da je preko noći došlo do „masovne dezintegracije severa Kosova, uz tek neke obrise funkcionisanja kosovskog sistema“.

„Ako se ne vide koraci da (kosovski premijer Aljbin) Kurti radi na formiranju ZSO, onda se može reći da je Briselski sporazum ozbiljno uzdrman.

N1

Što se tiče evropskog plana za rešenje pitanja Kosova, koji je proistekao iz francusko-nemačkog predloga, on smatra da međunarodna zajednica neće ostaviti stvar nedorečenom, „insistiraće da se on realizuje u nekoj bliskoj budućnosti, ali prvi korak je izlazak iz ove sadašnje krize“.

„Lično ne verujem da je moguće i realno u svega tri meseca postići tako sveobuhvatan sporazum koji bi vodio ka normalizaciji odnosa“, zaključuje, aludirajući na proleće kao rok koji se spominje za realizaciju ovog plana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare