Direktor RZS: Rezultati popisa između 17. i 20. decembra

Vesti 07. dec 202209:07 4 komentara
N1

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izjavio je da će rezultati popisa biti objavljeni između 17. i 20. decembra. Ističe i da se sada kontroliše obuhvat popisa koji će, kaže, biti mnogo bolji od klasičnog zbog prednosti digitalnih registara.

Miladin Kovačević je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, naveo da se trenutno kontroliše popis, koji je završen na terenu 17. novembra.

Pročitajte još

„Popis se kontroliše tako što se radi takozvani ponovljeni popis na jednom uzorku. Digitalizacija pruža veće mogućnosti, pa radimo na upoređenju, odnosno identifikovanju osoba. Imamo čak i fiktivne osobe u popisu koje treba da budu izbačene“, navodi Kovačević.

Prema njegovim rečima, važnije je i to što će se raditi i dopuna popisa, na osnovu administrativnih izvora.

„To se radi na kompjuterima. Zahvaljujući Zakonu o statistici, imamo pravo da koristimo evidencije, poput registra socijalnih osiguranika, centralni i administrativni registar stanovništva, poresku evidenciju, kao i evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje“, kaže on.

Dodaje da te evidencije omogućavaju pravljenje statističkog populacionog registra, te da se potom radi na upoređivanju – da li je osoba popisana ili nije.

„Ako nije popisana, Beograd je karakterističan, jer ima najveći broj nepopisanih, onda ubacujemo“, kaže Kovačević.

Direktor RZS-a Miladin Kovačević zaključuje da će ovaj popis stanovništva biti mnogo bolji od klasičnih, poput popisa iz 2011. godine kada nije postojala mogućnost da se koriste digitalni registri.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare