Direktor Sport kluba: Plaćali smo 12 miliona evra godišnje za Premijer ligu

Vesti 22. jul 202111:30 > 11:4831 komentara
Izvor: N1

Direktor Sport kluba Nemanja Simeunović je izjavio za Danas da su u periodu od 2019. zaključno sa 2022. plaćali prava na prenose utakmica Premijer lige 12 miliona evra godišnje.

„Plaćali smo 12 miliona evra godišnje i to je bio najskuplji sadržaj. Prava na prenose Premijer lige Sport klub ima do septembra 2022. godine“, rekao je Simeunović.

Povezane vesti

On je ocenio da je nemoguće da cena od 600 miliona evra za šest godina, koliko je prema saznanjima agencije Beta Telekom Srbija platio prava na Premijer ligu, bude isplativa jer su zemlje sa mnogo više stanovnika i korisnika, koji plaćaju mnogo višu cenu pretplate, platile nekoliko puta manje od Telekoma.

„Nemačka, Austrija i Švajcarska zajedno su po godini platili 25 miliona evra. Jedna Francuska koja je najskuplja po teritoriji platila je 40 miliona evra. Svaki laik bi mogao da izračuna da 100 miliona evra koje je dala Arena Sport ne može da bude iz komercijalnog interesa“, smatra Simeunović.

Prema njegovim rečima, Telekom će imati šta da objašnjava kao državna kompanija zašto su platili nezamislivo visoku cenu za prenose fudbalske lige, „posebno što ne može postojati nijedna relevantna ekonomska računica niti bilo koje komercijalno utemeljenje za ponudu od 600 miliona evra“.

Simeunović ističe da će Sport klub nastaviti da omogućava korisnicima najbolje sadržaje.

„Imamo snažnu ponudu od Bundeslige, košarkaške Evrolige i Evrokupa, trke F1 I Moto GP, američkog fudbala NFL pa do ATP mastersa 1000 I 500. Sport klub ima odličnu reputaciju i istoriju pružanja visokokvalitetnih sportskih sadržaja. UEFA nas je zato i izabrala za partnera za prikazivanje EURO 2020“, zaključio je Simeunović.

telekom-cene-prenosa-infografika-Evropa-final
N1

Ekonomski novinar Mijat Lakićević kaže da je Telekomova kupovina „ekonomski horor, koji ima višestruke posledice“, a profesor iz Ljubljane Marko Milosavljević je ocenio da iza takvog poteza ne stoje ekonomski već politički motivi.

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je da će kupovina prava višestruko povećati prihod, profit i broj korisnika, ali nije želeo da navede cenu ugovora, ističući da je to poslovna tajna, dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da je Telekom pobedio u otvorenoj, tržišnoj utakmici.

Komentari

Vaš komentar