Direktor SZO u Srbiji gost Novog dana

Vesti 08. feb 202114:10 > 14:11 komentar
N1

Sutra počinje proces masovne revakcinacije građana, koji su prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primili prvog dana masovne imunizacije 19. januara. Gost teme jutra Novog dana je Marijan Ivanuša, direktor SZO u Srbiji.

Enesu Haliloviću je za roman „Ljudi bez grobova“ pripala nagrada „Zlatni suncokret“ za najbolju knjigu na srpskom u 2020. godini . On je gost Novog dana.

Štampu prelistavamo sa novinarkom Tamarom Spaić.

Pojedine domaće i inostrane apoteke i veledrogerije od nedavno imaju u ponudi brzi test za detektovanje koronavirusa, uzimanjem brisa iz pljuvačke pod nazivom „PCL COVID 19“. S druge strane, iz Agencije za lekove i medicinska sredstva preciziraju i upozoravaju da je reč o testovima za dijagnostiku, koje mogu da koriste zdravstveni radnici za profesionalnu upotrebu. Ko test može da kupi, kako funkcioniše i kakvo je interesovanje građana za ostala zaštitna sredstva protiv zaraze koronavirusom, čućemo od Nade Ivančić, predstavnice Udruženja privatnih apotekara Srbije.

Savremeni način života i rada i pre pandemije koronavirusa imao je negativne efekte na zdravlje ljudi. Nedostatak vremena za zdravu ishranu, sport i rekreaciju, deo su svakodnevice savremenog čoveka. Rad od kuće usled pandemije koronavirusa dodatno utiče na smanjenje aktivnosti. Posledica višečasovnog sedenja u jednom položaju i nedostatak kretanja, mogu nepovoljno da utiču i na zdravlje krvnih sudova. O preventivi i lečenju razgovaramo s prim. dr Miroljubom Draškovićem, specijalistom opšte i vaskularne hirurgije.

Uživo smo na Altini, gde se organizuje dobrovoljno davanje krvi, kao i humanitarna akcija repariranja transfuziomobila Instituta za transfuziju krvi Srbije. Jedan od dobrovoljnih davalaca je i naš kolega Miloš Milovanović, koji će ličnim gestom pozvati davaoce da mu se pridruže.

Predstavljamo vam i prvi ženski romski bend u Srbiji pod nazivom „Pretty Loud“, koji kroz svoju muziku vršnjakinjama, ali i svim ženama širom sveta šalje poruke ohrabrenja i podrške u postizanju svojih ciljeva, ostvarivanju ravnopravnosti sa muškarcima i građenju samostalnih karijera.