Sindikat: Direktori škola dobili uputstvo da zaposlenima ne isplate dugovanja

Vesti 07. feb 202218:17 > 18:20 21 komentara
Koronavirus, deca, škola
N1

Sindikat obrazovanja Čačak (SOČ) saopštio je da direktori škola dobijaju pisano uputstvo da sve dobijene presude kojima se obavezuju da zaposlenima isplate neisplaćene zarade i dugovanja, vraćaju i da na njih ulažu žalbe drugostepenom sudu i traže reviziju.

Iz ovog sindikata kažu da je reč o sudskim presudama za neisplaćeni topli obrok i regres, i da je nalog stigao od ministra prosvete Branka Ružića, prenosi Nova.rs.

Presude koje su počele da pristižu su sporovi u kojima zaposlenima koji primaju minimalac treba da se isplati topli obrok i regres. Kao i nastavnicima koji rade sa učenicima sa posebnim potrebama a kojima nije isplaćen dodatak od deset odsto.

Kako se navodi u dopisu koji je ministar prosvete Branko Ružić poslao direktorima osnovnih i srednjih škola u Srbiji “neophodno je da direktori škola, u cilju zaštite imovinskih prava i interesa, razmotre dopis i postupaju kako je u njemu navedeno“.

“Posebno ukazujemo na obavezu škole da u svim sporovima u kojima je zaposleni u školi tražio da se škola obaveže i isplati iznose na ime neiskorišćenog godišnjeg odmora i naknade za ishranu u toku rada, u slučajevima kada je prvostepeni sud doneo presudu u korist zaposlenog,obavezno i bez izuzetka podnesu žalbu drugostepenom sudu, kao i da izjave reviziju u slučaju da drugostepeni sud ne usvoji žalbu”, piše u dopisu koji je potpisao ministar Ružić, prenosi Nova.rs.

Vladimir Adžić, predsednik Sindikata obrazovanja Čačak objasnio je da su pre godinu dana zaposleni u Individualnom obrazovnom programu (IOP), pošto su bili primorani da preko sudova traže ono što su zaradili kroz dodatno angažovanje za rad sa učenicima, kada su počele da pristižu prve presude, i da to zaposlenima u prosveti mora biti plaćeno, država je promenila Uredbu po kojoj se obračunavaju zarade.

„Tražili smo razgovor, tražili smo dogovor. Koliko samo dopisa smo poslali, koliko puta se okupili ispred Vlade Srbije, sa zahtevom da otvore vrata za sindikat, pa da pregovaramo i da se dogovorimo o načinu isplate zaostalih dugovanja. Nisu hteli da se dogovore. Verovatno su mislili da će nas direktori zaplašiti, pa da nećemo tužiti. A zaboravljaju da su oni naši direktori, a ne njihovi“, kaže Adžić.

DS traži da Ružić povuče zahtev

Demokratska stranka (DS) zatražila je od ministra prosvete Branka Ružića da povuče zahtev direktorima svih škola u Srbiji za, kako su ocenili iz te stranke, „razvlačenje“ sudskih sporova koje prosvetari vode protiv škola.

Navodeći da su zaposleni u obrazovanju u prethodnih nekoliko godina dobili „veliki broj sudskih sporova“ koje su vodili protiv škola, iz DS su naveli da je resorni ministar nedavno dopisom zatražio od svih direktora da na odluke prvostepenog suda obavezno ulažu žalbe kao i da se tu ne zaustavljaju ukoliko i drugostepeni sud presudi u korist tužioca.

„Sramnim zahtevom da se sudjenja odlažu i razvlače, Ružić je, u stvari, pronašao idealan način da troškove izgubljenih sporova i cenu sopstvene neodgovornosti prebaci na novu administraciju i novog ministra prosvete koji će svakako doći nakon izbora u aprilu“, naveli su iz Demokratske stranke.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare