Varhelji obišao Batut: Iz EU stiže 651.000 doza vakcina za zemlje regiona

Vesti 03. maj 202119:16 > 22:18 4 komentara
TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

Evropski komesar za proširenje i susedske odnose Oliver Varhelji izjavio je u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" da je sada glavno pitanje "kad mogu da se vakcinišem" i da će u naredne dve nedelje EU doneti 651.000 vakcina za ceo region.

„Izvinjavam se što vas uznemiravam na državni praznik, ali borba protiv koronavirusa ne može da čeka i mislio sam da je najvažnije da donesemo vakcine, počev od Srbije, najuspešnije zemlje regiona u procesu vakcinacije“, rekao je Varhelji.

Povezane vesti

On je rekao da je EU pomagala Srbiji tokom pandemije, da je donirala trijažne kontejnere, kao i frižidere za čuvanje vakcina.

Varhelji je istakao da je reč o 651.000 doza vakcine, koje dolaze pored onih vakcina koje su obezbeđene kroz Kovaks sistem za Zapadni Balkan, na inicijativu Austrije.

Kroz Kovaks će, kako je rekao, za region biti obezbeđeno oko milion doza vakcine.

„Srbija nije zaboravila na region, dala je oko 100.000 doza i sada je naš red da Srbiji vratimo ono što je pomogla regionu pre nas“, poručio je Varhelji.

On je rekao da borba protiv pandemije izgleda lakše sa visokom stopom vakcinacije u Srbiji, ali da ipak poziva sve da se vakcinišu.

„Svi moramo da budemo vakcinisani, bez toga pandemija neće stati“, poručio je Varhelji.

Direktorka Batuta: Potrebno da se vakciniše bar još milion građana

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović izjavila je, tokom obilaska instituta sa delegacijom Evropske unije, da je obe doze vakcine u Srbiji primilo oko milion i po ljudi i da je potrebno da se vakciniše bar još milion.

TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

Ona je evropskom komesaru za proširenje i susedsku politiku Oliveru Varheljiju rekla da je plan da se odlazi u udaljena mesta i u radne kolektive i da se otvore punktovi za vakcinaciju bez zakazivanja.

Joksimović: Pristali smo na manji broj vakcina od EU jer su regionu potrebnije

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je Srbija spemno ušla u proces vakcinacije, da se prvo oslonila na svoje kapacitete i pokazala solidarnost i čovečnost prema regionu, ali tokom pandemije i prema Italiji kojoj je poslala opremu u aprilu 2020. godine.

Ona je rekla da je Srbija pokazala „humanost, solidarnost, čovečnost i saradnju“, da je tokom razgovora o vakcinama koje sada stižu na Zapadni Balkan Srbija tražila da kao najveća zemlja dobije proporcionalno najviše vakcina, ali da je imala razumevanje da dobije manje vakcina, jer su one prvenstveno namenjene vakcinaciji zdravstvenih radnika, a da u regionu ima mnogo nevakcinisanih radnika u zdravstvu.

TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

Joksimović je izrazila zahvalnost što je Srbiji namenjeno 36.000 doza vakcine Fajzer, koje će dobiti do kraja avgusta i zahvalila evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju što prenosi istinito i objektivno ono što Srbija radi, govoreći o „solidarnosti Srbije sa regionom“, ali i na tome što je prošle godine dozvolio prenamenu neutrošenih sredstava iz IPA projekata za kupovinu respiratora i medicinske opreme.

Vučić na radnoj večeri sa Varhejijem

Vučić je objavio večeras na svom instagram nalogu @buducnostsrbijeav da je dočekao evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Olivera Varhejija i da su imali radnu večeru.

„Glavna tema radne večere biće evropske integracije naše zemlje, napredak Srbije u oblasti vladavine prava i još snažnija ekonomska podrška rastu srpske privrede“, napisao je Vučić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare