Direktorka OŠ iz Sečnja zabranila verski obred na Svetog Savu u školi

Vesti 27. jan 202310:24 299 komentara
www.spc.rs

U Osnovnoj školi Aleksa Šantić u Sečnju odlukom direktorke ove godine za obeležavanje dana Svetog Save neće biti dozvoljeni verski obredi, odnosno neće biti sveštenika, rezanja slavskog kolača i predaje kumstva, što je višedecenijska tradicija. 

Objava na društvenim mrežama o obeležavanju Školske slave koja je podeljena i u grupi Ateisti Srbije izazvala je burne reakcije roditelja osnovnoškolaca, ali i drugih meštana Sečnja. Pojedini roditelji pokušali su da razgovaraju sa direktorkom škole o ovoj temi, prenosi Radio-televizija Vojvodine.

„Ja sam jutros otišla do direktorke škole i htela sam da izrazim svoje negodovanje povodom novog načina obeležavanja školske slave, međutim od nje sam dobila odgovor da ukoliko mi se ne dopada njen način rada slobodno ispišem dete iz škole“, rekla je Milena Đuričin.

Roditelji su pokrenuli peticiju, za jedno poslepodne prikupljeno je 150 potpisa meštana, a jedan od potpisnika je i sam predsednik opštine. Većina roditelja ne želi da se prekine višedecenijska tradicija obeležavanja dana Svetog Save.

„Ja na primer za svoju krsnu slavu zovem sveštenika u svoju kuću da režem svoj kolač, tako da mislim ako je slava dece školska slava znači u toj kući treba da se prereže slavski kolač, da se taj verski obred obavi na tom mestu“, saopštio je Mićo Babić.

„U moje vreme dok sam ja išla u školu obeležavala se slava Sveti Sava, u to vreme nije ni postojala veronauka, sada se ne dozvoljava Sveti Sava, zanima me šta je sledeći korak, da se izbaci veronauka iz škole koja je izborni predmet, znači izborni predmet deteta ne roditelja, i ja sam kao roditelj stala iza svoje dece“, izjavila je Ranka Tomović Zubac.

Prikupljeni potpisi predati su Školskoj upravi, a o ovom slučaju obavešteno je i Ministarstvo prosvete.

Direktorka škole nije želela pred kamere RTV-a, ali nam je poslala dopis u kome nas obaveštava da će školska slava biti održana u oba objekta škole, da će biti intonirana himna Svetom Savi, kao i da će se održati priredbe o njegovom životu i delu, a da su nakon toga svi pozvani u lokalnu crkvu na litrugiju.

U Banatu postoji više škola u kojima se nastava odvija na jezicima nacionalnih manjina i u mešovitim odeljenjima, međutim do sada nisu zabeleženi prigovori na obeležavanje školske slave.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare