Direktorka RFZO: Uskoro najnovija inovativna terapija za lečenje dijabetesa

Vesti 14. nov 202115:204 komentara
Foto: Shutterstock

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) je u završnoj je fazi pregovora sa farmaceutskim kućama o postizanju najboljih uslova za obezbeđivanje najnovije terapije za lečenje dijabetesa, ali prevencija nema zamenu kada je u pitanju ta bolest, izjavila je povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Dijabetes je jedan od prioriteta struke za inovativnu terapiju, rekla je ona, navodeći kako se očekuje da će „obolelima od dijabetesa na teret RFZO biti uskoro dostupna i najnovija inovativna terapija”.

Povezane vesti

Ona je, kako se ističe u saopštenju RFZO, naglasila je da se trenutno na Listi lekova nalazi 41 medikament različitog zaštićenog naziva (72 JKL) za lečenje dijabetesa, i to iz grupa insulina-humani insulin i analozi insulina kao i lekovi iz nekih grupa oralnih antidijabetika.

„Sredstva koja RFZO izdvaja za oralne antidijabetike i insuline koji se nalaze na Listi lekova svake godine se značajno uvećavaju, a u 2020. godini RFZO je za ove lekove izdvojio skoro osam milijardi dinara, što je gotovo četvrtina od ukupnih sredstava koja se izdvajaju za sve lekove koji se izdaju na recept u apotekama“, navela je Radojević Škodrić.

Kada je reč o medicinsko tehničkim pomagalima, podsetila je da je usvojen predlog udruženja dijabetičara da se test trake propisuju u količini za šest meseci, umesto na tri meseca, kako je to sada propisano, što pacijentima znači jedan odlazak kod lekara manje, a da će na teret RFZO biti omogućena i nabavka savremenije insulinske pumpe sa senzorom.

U RFZO upozoravaju da je dijabetes peti vodeći uzrok umiranja i peti vodeći uzrok opterećenja bolestima, a da u Srbiji ima oko 770.000 obolelih od te bolesti.

Komentari

Vaš komentar