Direktorka Zavoda za spomenike: Direktna briga o Tešnjaru je u nadležnosti grada

Vesti 30. jan 202313:42 0 komentara
N1

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture RS, Dubravka Đukanović, zamoljena od strane N1 da prokomentariše urušavanje i propadanje valjevske čaršije Tešnjar, kao i izjavu Vladimira Miškovića, člana Gradskog veća u Valjevu, da je Tešnjar "pod ingerencijom republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, te da je rukovodstvo Grada Valjeva, po tom pitanju, u pat poziciji", odgovorila je da Tešnjar jeste pod nadzorom republičkog ZZSK, ali samo u delu stručnog nadzora, a da je direktna briga o kulturnom dobru u nadležnosti grada.

„Nadležnost ZZSK se odnosi na rad stručne službe u propisivanju načina na koji kulturno dobro treba da se održava i koristi. U nadležnosti Republičkog zavoda nije direktna briga o kulturnom dobru. Ova obaveza propisana je pomenutim zakonima za vlasnike i korisnike kulturnih dobara. Zakon o lokalnoj samoupravi takođe propisuje da je staranje o kulturnim dobrima u nadležnosti opštine“, stoji u odgovoru direktorke republičkog ZZSK Dubravke Đukanović.

Povezane vesti

U odgovoru za N1 dalje piše da je, nakon više održanih sastanaka početkom 2021. godine, sa temom zaštite čaršije Tešnjar, Republički zavod preuzeo inicijativu i u aprilu 2021. godine predložio upravi grada Valjeva izradu Studije zaštite stare čaršije Tešnjar, koja bi bila osnov za donošenje planskih dokumenata, ali i osnov za izradu Programa zaštite ove celine.

„Modeli uspešnog upravljanja gradskim jezgrom koji uživa zaštitu države su brojni, ali da bi se oni realizovali, neophodna je tesna saradnja svih zainteresovanih strana. Među prvima svakako uprave grada Valjeva, Republičkog zavoda, Ministarstva kulture, Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu, vlasnika pojedinačnih objekata u Tešnjaru“, kaže u dopisu direktorka Đukanović.

Navodi da bi jedan od mogućih modela mogao da predvidi olakšice za vlasnike lokala u Tešnjaru, kao i stimulisanje pružalaca uslužnih delatnosti da svoje radnje presele u Tešnjar.

„Grad Valjevo bi mogao da razmotri model, koji su primenili Novi Sad i Beograd, kako bi finansirao tekuće održavanje objekata u okviru celine“, predložila je direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i ponudila stručnu podršku u realizaciji ovih aktivnosti.

N1
N1
N1

U nedavnom tekstu „Tešnjar – čaršija odolevala vekovima, ali ne i nemaru nadležnih institucija“, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu Ksenija Stevanović odgovornost za katastrofalno stanje u staroj valjevskoj čaršiji prebacila je na rukovodstvo grada Valjeva i republički ZZSK, dok je član gradskog veća Vladimir Mišković tvrdio da su gradu „vezane ruke“, jer je stara čaršija u nadležnosti republičkog ZZSK i republičke građevinske inspekcije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!