„Disciplinovanje“ tužiteljki: Prijava zbog sastanka sa ambasadorom Hilom

Vesti 25. mar 202319:34 200 komentara

Saga o smenjenim tužiteljkama Višeg suda u Beogradu i dalje traje. Udruženje pod imenom Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije "Transparentnost" podneo je disciplinsku prijavu Državnom veću tužilaca protiv tužiteljki Bojane Savović i Jasmine Paunović zbog sastanka koje su one imale sa američkim ambasadorom Kristoferom Hilom. Taj sastanak bio je povod i za oštar javni komentar Udruženja sudija i tužilaca Srbije na račun tužiteljke Savović.

Savet „Transparentnost“ koje je podnelo disciplinsku prijavu protiv tužiteljki Bojane Savović i Jasmine Paunović je udruženje iz Trstenika pod kontrolom države, a čiji je osnivač nekadašnji službenik u Ministarstvu zdravlja Mario Spasić, inače blizak višem javnom tužiocu Nenadu Stefanoviću. Ime udruženja stvara zabunu, jer upućuje na organizaciju Transparentnost Srbija koja je deo međunardne mreže i kao takva već dve decenije prisutna u srpskoj javnosti. Upravo iz ovog razloga Transparentnost Srbija je do sad nekoliko puta obavestila javnost da Mario Spasić sa njima nema nikakve veze. Prethodno se zaplet u slučaju tužiteljke Savović dogodio i pre dva dana baš među kolegama, a sastanak sa ambasadorom Hilom bio je okidač da se Udruženje sudija i tužilaca oglasi na Tviteru.

To kako se koleginica borila protiv korupcije, nadamo se da će uskoro VJT objaviti izvestaj o njenom radu, kolege iz VJT su zaprepasceni medijskim izjavama koleginica „Laura“ – stoji u tvitu Udruženja tužilaca i sudija Srbije.

N1

Ton kojim se obraća Udruženje sudija i tužilaca neodoljivo podseća na nekakav lični obračun prvog među javnim tužiocima sa svojom koleginicom, imajući u vidu da je Nenad Stefanović osim što je na čelu Višeg javnog tužilaštva i predsednik pomenutog udruženja.

„Zastrašujuće je i ponižavajuće, pre svega za institucije, jer samo na osnovu odluke Državnog veća tužilaca u zakonom određenom postupku, pravilima i određenim rokovima na zakonom propisan način može se vršiti vanredno vrednovanje mog rada. Dakle, pravilnik propisuje transparentnost takvog postupka, a ja o takvom postupku nisam upoznata, ali izgleda da njegovo (Stefanovićevo prim. aut) udruženje jeste upoznato“, navodi Bojana Savović.

Inače Zakon o javnom tužilaštvu propisuje da „vrednovanje rada javnog tužioca i njegovih zamenika“ predstavlja osnov za tri postupka – izbor, obaveznu obuku i razrešenje tužioca. Tužiteljka Savović je navela u svojim zahtevima za zaštitu od nedozvoljenog uticaja, koje je uputila i Državnom veću tužilaca i Povereniku za samostalnost, da nije upoznata da je bilo koji od ova tri postupka u toku. Međutim, ne isključuje mogućnost da je vrednovanje obavljeno i bez njenog znanja.

„Zato što se u tom sopštenju navodi da se nadaju izveštaju o mom radu. Tako da iz tog njihovog nadanja da oni znaju da se neka kontrola vrši i da čekaju izveštaj te kontrole“, navodi ona.

Sve ovo proizveo je sastanak u američkoj ambasadi na koji su tužiteljke otišle na poziv ambasadora Hila. Reagovao je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je kazao da se „američka ambasada otvoreno i grubo meša u unutrašnja pitanja Srbije“.

Karijerna diplomatkinja Branka Latinović objašnjava da to treba tumačiti kao pitanje dostojanstva koje je povređeno i radnog statusa. „A to sve kada stavimo u kontekst međunarodnih ugovora, pre svega paktova UN o političkim i građanskim pravima, konvencijama Saveta Evrope o ljudskim pravima, mnogih dokumenata OEBS-a gde postoji interes za stanje ljudskih prava u jednoj zemlji, onda se to ne može shvatati kao mešanje u unutrašnje stvari“, dodaje.

Saga o tužiteljkama počela je njihovom smenom, odnosno premeštajem u druge tužilačke sektore. Proizvela je burnu reakciju i pravnika i političara i ostatka javnosti i kroz medijska istupanja i kroz ulične proteste. Sa poslednjim događajima čini se da se kraj te sage ne nazire.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare