„Đaci ponavljači“: Srbija ne može da očekuje otvaranja novih poglavlja, zašto?

Vesti 18. maj 202219:4321 komentara

Srbija, za sada, ne može da očekuje otvaranje novih poglavlja u pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji - to se može zaključiti iz radne verzije takozvanog "non-pejpera" Evropske komisije, čije zaključke su preneli mediji, a sa kojim je upoznata i Vlada Srbije.

Dok Srbija ne ispuni sve uslove iz poglavlja 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, neće odmaći u daljem procesu pristupanja EU – usvajanje ustavnih amandmana, kojim je napravljen dobar korak ka nezavisnom pravosuđu, očigledno, nije bio dovoljan podstrek za Evropsku komisiju da ohrabri dalje otvaranje poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

Povezane vesti

„Pored toga, non-pejper se osvrće na stvari koje su nam već poznate i, nažalost, ponavljaju se iz jednog non-pejpera u drugi, odnosno iz godine u godinu. To je katastrofalno stanje u medijima, postoji veliki pritisak na novinare, da se suočavaju sa verbalnim i fizičkim pretnjama, gde jednostavno pluralitet nije pogodan za razvoj demokratije. Ono što je recimo novina, je to što je sada stavljen veći akcenat na pitanje odnosa Srbije prema prošlosti – tu se dakle ističe da je kontraproduktivno davanje medijskog i javnog prostora osuđenim zločincima, takođe se ističe negativna praksa sve učestalijeg poklanjanja pažnje građana Ratku Mladiću, putem grafita i brojnih skandala koje smo mogli da vidimo u proteklih godinu dana“, kaže Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike.

Ni izborni proces nije izbegao oku Evropske komisije – većina javnih i privatnih emitera sa nacionalnom pokrivenošću je favorizovala aktuelnog predsednika i vladajuću koaliciju, ograničavajući mogućnost birača da budu potpuno informisani pred izbore. Intenzivna funkcionerska kampanja kojom se zloupotrebljava javni prostor uoči izbora, prepoznata je i u Alarm izveštaju o napretku Srbije u klasteru 1, koji je izradila Koalicija prEUgovor.

„U ‘Alarm’ izveštaju smo ilustrovali, podacima i primerima, činjenicu da je ovo bila još jedna izborna kampanja gde su svi ostali vidovi predstavljanja stranaka, pa čak i one debate koje su upriličene u pojedinim medijima u nešto većem obimu nego ranije, da je sve to palo u senku iza veoma intenzivne funkcionerske kampanje. I to, kako od strane članova vlade i lokalnih funkcionera, tako još i više od strane predsednika države“, rekao je Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

A ima još!

„…Borba protiv korupcije a naročito u onom segmentu korupcije na visokom nivou ili političke korupcije i borba protiv organizovanog kriminala. Jedna bitna stavka u svemu tome su veze kriminalnih grupa sa državnim strukturama – i dok se to ne zagrebe i detaljno ne istraži, nećemo imati napretka“, smatra Jelena Pejić Nikić iz Koalicije „PrEUgovor“.

Srbiju tek čeka i usvajanje sveobuhvatne antikorupcijske strategije koja bi mogla da targetira i delimično reši neke od navedenih hronično problematičnih oblasti, koje se godinama provlače kroz evropske dokumente.

Komentari

Vaš komentar