Đaci se vraćaju u klupe, roditelji i nastavnici strahuju od širenja zaraze

Vesti 14. jan 202119:21 > 20:1528 komentara

Školska godina nastavlja se u ponedeljak i prema odluci Kriznog štaba nastava će se odvijati po sistemu iz septembra prošle godine. To znači da će srednjoškolci na nastavu ići svake druge nedelje, stariji osnovci svaki drugi dan, a mlađi svakodnevno. Dok to za đake i neke roditelje predstavlja olakšicu, prosvetari i sindikati su zabrinuti - zbog ponovnog buktanja epidemije i donošenja virusa u porodice.

Posle skoro dva meseca, đaci će zadatke ponovo prepisivati sa prave umesto sa virtuelne table. Model koji je Ministarstvo prosvete izabralo isti je onaj koji je važio na početku školske godine. Razlika je, međutim, što je tada dnevno bilo oko sto zaraženih koronavirusom, a sada ih je preko hiljadu.

Zbog toga bi i ovaj put trebalo zadržati i onlajn režim nastave, poručujd Gordana Plemić iz Udruženja Roditelj.

„Da i jedni i drugi budu potpuno pokriveni, jer ono što smo videli do sada, da ako je krenula redovna nastava, a postoje neka deca koja idu onlajn, oni nisu na pravi način pokriveni tom onlajn nastavom. I onda su oni nekako u još većem zaostatku, nego što inače mislim da su sva deca ove godine u zaostatku“, kaže Plemić.

Da nastava preko interneta nije srećno rešenje saglasni su i nastavnici. Ali ih istovremeno brine i povratak u škole. Naročito u one gde se sva nastava odvija u jednoj učionici. Međutim, nastavnica Branka Bubanj optimistično poručuje:

„Trudićemo se da se sačuvamo, život mora da se nastavi, ne možemo stati, deca se ipak moraju školovati, a sa druge strane jedni bi da se nastavi onlajn nastava. Kombinacija jednog i drugog možda i nije loša“, smatra ona.

Nastavu organizovati u skladu sa epidemiološkom situacijom

Vesna Vojvodić iz sindikata Nezavisnost ponavlja zahtev sa početka školske godine – da se časovi organizuju u skladu sa epidemiološkom situacijom u određenoj školskoj upravi.

„Nisu svi gradovi, niti sve ruralne sredine u istom položaju, tako je i besmisleno da svi budemo ponovo uključeni, kao što smo svi bili onim dekretom isključeni 30. novembra“, poručuje Vojvodić.

Na opasnost od zaraze upozorava i Branka Bubanj.

„Pazite, ovog momenta jedno pola miliona ljudi je uključeno u prosvetu i nije to što će meni 15 đaka ući u učionicu, oni ulaze iz 15 porodica, znači nije to samo 15 dece i ta mogućnost zaraze je daleko veća“, podseća ona.

Zbog toga, procena je sindikata, režim po kojem srednjoškolci na nastavu idu svake druge nedelje, stariji osnovci svaki drugi dan, a mlađi svakodnevno, na duže staze neće potrajati.

Komentari

Vaš komentar