Đacima sa Kosova i Metohije dozvoljen ulazak u BiH na ekskurziju pod posebnim uslovima

Vesti 15. apr 202416:05 1 komentar
springtime78/Shutterstock

Savet ministara BiH je na predlog Ministarstva bezbednosti BiH, doneo odluku da odobri organizovani ulazak i boravak u BiH učenicima osnovnih škola sa Kosova i Metohije, bez važećih putnih isprava i pod posebnim uslovima, radi ekskurzije.

„Odukom su odobreni organizovani ulazak i boravak u BiH pod posebnim uslovima državljanima Republike Srbije, učenicima osnovnih škola s područja Kosova i Metohije, bez važećih putnih isprava, radi studijskog putovanja – ekskurzije“, saopšteno je iz Saveta ministara BiH.

Ranije je Ministarstvu bezbednosti BiH dostavljena molba humanitarnog udruženja građana „Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji“ iz Banjaluke, radi pomoći u realizaciji dolaska 586 učenika, koji će biti smešteni u lokalne zajednice u Republici Srpskoj.

Deca će boraviti u Gradiški, Trebinju, Bijeljini, Vlasenici, Šamcu, Brodu, Zvorniku, Prijedoru, Bratuncu, Istočnom Novom Sarajevu, Prnjavoru, Čelincu, Tesliću, Banjaluci i Istočnoj Ilidži.

Narodna skupština Republike Srpske zaustavila je 27. juna prošle godine usvajanje sporazuma o slobodi kretanja s ličnim kartama na Zapadnom Balkanu.

Time je praktično blokirano uvođenje bezviznog režima između BiH i Kosova, iako je to bilo dogovoreno u novembru 2022. potpisivanjem sporazuma o mobilnosti na Zapadnom Balkanu, u okviru Berlinskog procesa.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare