Đerlek: Hirurzi će dobijati platu na osnovu broja operacija

Vesti 05. feb 202311:23 69 komentara
Shutterstock/ilustracija

Državni sekretar Mirsad Đerlek izjavio je da će hirurzi na osnovu broja operacija primati platu, jer veliki broj odlazi ranije sa posla da radi privatno, a prioritet mora da bude državna bolnica.

„Potrebno je znati koliko hirurg treba da uradi lakših, koliko srednje-teških, koliko ekspertskih operacija i na osnovu toga će primiti platu. Oni (hirurzi) rade i privatno, ali prvenstveno mora da se uradi posao u državnoj bolnici. Ne može neko da uradi manji broj pregleda u državnoj ustanovi i da dobije pun lični dohodak, a da se čuva da popodne radi privatno“, rekao je Đerlek za list Blic.

On je objasnio da ni ministarka zdravlja Danica Grujičić ni država ne žele da zabrane lekarima ono što im zakon dozvoljava – da rade privatno, ali posao prvo mora biti urađen u državnoj bolnici.

Takođe je rekao da će Domovi zdravlja imati glavnu ulogu u lečenju pacijenata, posebno kada je reč o skrininzima.

„Domovi zdravlja nisu dovoljno iskorišćeni, a 60 i 70 odsto pacijenata možemo da zbrinemo na tom nivou“, kazao je Đerlek.

On je rekao da je prioritet da pacijenti budu zadovoljni i da će biti nastavljeno ulaganje u infrastrukturu zdravstvenih centara.

„Klinički centar u Nišu je odavno završen, a u Beogradu će za nekoliko meseci. U Kragujevcu očekujemo da do kraja godine bude raspisan tender za izvođače“, kazao je Đerlek.

On je dodao da se stabilizacija oko zakazivanja pregleda očekuje u martu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare