Đerlek: Od 12 obolelih od malih boginja, devet nije vakcinisano MMR-om

Vesti 20. jan 202319:1811 komentara
Mirsad Đerlek
Izvor: N1 (arhiva)

Ponovo se širi epidemija malih boginja u Srbiji. Do sada je zvanično zaraženo dvanaest osoba. Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek poručuje da nemamo željeni obuhvat vakcinacije, kao i da se proverava cela vakcinalna kartoteka na teritoriji Srbije. Ukazuje da će pojačati rad inspekcijskih službi, kao i da neće birati način da se zaštiti zdravlje dece.

Od 12 obolelih od malih boginja, devet nije vakcinisano MMR-om, mlađi su od dve godine, a tri odrasle osobe imaju nepoznati i nepotpuni vakcinalni status.

Mirsad Đerlek kaže da je očito da nemamo željeni obuhvat vakcinacije, ali da 2017. i 2018. godina, kada je od malih boginja preminulo 16 osoba, treba da nam budu upozorenje, prenosi RTS.

„Očito da mi nemamo željeni obuhvat vakcine i ono što se desilo 2017. i 2018. godine je teško i izgovoriti, a kamoli zamisliti da nam se ponovi. Uvek je to nešto što nas podseća da moramo biti obazrivi kako nam se ne bi ponovilo“, poručuje Đerlek.

Ističe da su pooštrene epidemijske mere i kada je reč o prijavljivanju sumnjivih slučajeva, ali i kada je u pitanju dijagnostika.

„Proveravamo celu vakcinalnu kartoteku na teritoriji Srbije i u nekim okruzima imamo uspeha, a u nekima nažalost nemamo“, dodaje Đerlek.

Ukazuje da je važno uticati na svest roditelja da moraju da pokažu veću odgovornost prema svojoj deci.

„Bez obzira na sve priče koje se čuju o autizmu, koje mogu biti prevara veka u medicinskom smislu. Sa druge strane, ova priča iz 2017. i 2018. godine je zastrašujuća i ne smemo dozvoliti da nam se ponovi“, poručuje Đerlek.

Navodi da se mora poštovati Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

„Mi ćemo morati da pojačamo rad naših inspekcijskih službi. Zaista ja razumem da ponekad se odloži primanje vakcine zbog neke akutne respiratorne infekcije, ali moramo ući u te vrtiće i videti da li zaista svi mališani imaju opravdanje zašto nisu primili vakcine. Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nas obavezuje da ne može da se upiše dete u te ustanove ako nije vakcinisano“, obajšnjava Đerlek.

Ukazuje da moramo ponekad biti rigorozniji kako bismo sačuvali zdravlje naše dece.

Pedijatar je dužan da obavesti inspekciju Ministarstva zdravlja ukoliko neki roditelj odbije neosnovano da vakciniše svoje dete, a na pitanje da li je bilo pokretanja prekršajnih postupaka protiv roditelja, Đerlek kaže da jeste.

„Ja tu ne isključujem niti lišavam odgovornosti naše lekare. Mislim da lekari moraju više razgovarati i upozoravati roditelje o nevakcinisanosti dece. U toj primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u tom prvom kontaktu moraju biti malo uporniji lekari i upozoravati roditelje na posledice koje mogu da se dese“, dodaje Đerlek.

Komentari

Vaš komentar