Đerlek: Podaci Radne grupe o umrlima će se verovatno razlikovati od ranijih

Vesti 01. jun 202119:0410 komentara
Mirsad Đerlek
N1 (arhiva)

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije i član Radne grupe za analizu smrtnih slučajeva tokom epidemije koronavirusa Mirsad Đerlek, izjavio je da će se rezultati Radne grupe verovatno razlikovati od zvaničnih rezultata, ali ne zbog toga što je neko prikrivao smrti od koronavirusa, već zato što je na početku bilo potrebno vreme za uspostavljanje sistema.

Na Radio-televiziji Vojvodine (RTV) Đerlek je rekao će Radna grupa koja je danas imala prvi sastanak, obraditi podatke od marta do decembra 2020. godine.

„Želimo studiozno da obradimo period 2020. godine, a posle toga i 2021. godinu, iz prostog razloga zato što je 2020. dolazak virusa bio veliko iznenađenje“, kazao je on.

Povezane vesti:

Đerlek je pozvao građane da ne vrše pritisak na Radnu grupu kako bi ona mogla na miru da radi i da imaju strpljenja „jer ovakve stvari treba raditi sa strpljenjem“, te ne treba „požurivati“ objavljivanje rezultata.

„Ogroman je posao, i izuzetno važan. Mi zaista želimo za izađemo s tačnim podacima i dobijemo poverenje. Teško je licitirati vreme (kad će analiza biti završena) za period koji sam najavio, verovatno ćemo se odlučiti da saopštavamo rezultate po regionima“, najavio je on.

Đerlek je naveo da će među umrle od koronavirusa biti uvršćeni i oni koji su umrli sa virusom kao pridruženom bolešću, kao i oni koji su zaraženi umrli kod kuće.

Dodao je da će se posebno obratiti pažnja na broj umrlih zdravstvenih radnika.

„Poenta ove deskriptivne analize nije da se iskažu brojevi, već da vidimo ‘zbog čega, kako i zašto’. Zašto to? Ako se nešto ponovi u budućnosti, da iskoristimo ovu analizu“, naglasio je Đerlek.

Govoreći o proglašenju kraja epidemije, Đerlek je rekao da to može da proglasi samo struka, i to tek onda kada nekoliko nedelja ne bude novih slučajeva zaraze.

„S obzirom na to da je virus još tu, mi koristimo izraz da ‘uspostavimo kontrolu nad epidemijom’. (…) Daleko smo od pobede nad koronom“, ocenio je on.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar