Đilas: Ne mogu se porediti izbori u Crnoj Gori i Srbiji, očekujem ih ove godine

Vesti 08. apr 202310:12 141 komentara
TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Na prvim sledećim izborima Srbija će morati da se konačno odredi da li ćemo biti deo Evrope ili nastavljamo da idemo na drugu stranu, poručuje u razgovoru za Danas Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, ukazujući i da crnogorski primer pokazuje da je moguće smeniti autokratski režim, ukoliko postoji konsenzus o ulasku u EU.

Poredeći izbore u Crnoj Gori i Srbiji, Đilas kaže da ih „nije moguće porediti“.

POVEZANE VESTI

„U Crnoj Gori najgledanija televizija, najčitaniji portal i novine su profesionalni, a ne režimski kao u Srbiji, u Crnoj Gori nema tablodnih televizija i novina kojima je jedini zadatak da uništavaju protivnike režima dok u Srbiji oni kreiraju atmosferu linča neistomišljenika. Crna Gora je najbolji dokaz da približavanje Evropskoj uniji, a oni su došli na korak od članstva, ruši autokratske režime. I to treba da, pre svega, naučimo iz onoga što se desilo u Crnoj Gori. U Crnoj Gori postoji konsenzus svih ili gotovo svih političkih faktora o tome da je najvažniji državni interes članstvo u EU. U Srbiji tog konsenzusa nema, nema čak ni spremnosti kod vladajućih stranaka da razgovaramo o potrebi usklađivanja spoljne politike sa EU, a kamoli da se sa Evropom uskladimo po pitanju slobode medija, ljudskih prava, nezavisnoti tužilaštva“, navodi Đilas u intervjuu za Danas.

Zato su, kaže, izbori u Crnoj Gori prošli u normalnoj atmosferi.

„Dok se na izborima u Srbiji ucenjuju ljudi, kupuje izborna volja i uvoze glasači. U takvoj situaciji veće su šanse u gradovima, najveće u Beogradu, jer Beograđani vide koliko je grad zapušten, plus imaju najviše realnih informacija. Verujem u pobedu u Beogradu, kao i da bi ta pobeda značajno olakšala i pobedu na nivou cele Srbije“, poručio je lider SSP.

Đilas se osvrnuo i na ekonomsku situaciju u zemlji i poskupljenjima.

„Kupovao sam sa decom prve ovogodišnje sladolede i ćerka od 12 godina mi je rekla: ‘Tata, baš su poskupeli ovi sladoledi’. Dakle, i deca već vide da rastu cene, posebno hrane mnogo više nego plate. To je posledica nestručnosti i pogrešnih odluka vlasti u svim oblastima, posebno u energetici i poljoprivredi“, smatra Đilas.

A nijedan od tih problema, dodaje, vlada Ane Brnabić i Ivice Dačića neće i nije u stanju da reši.

„Zato portparol Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji u slobodno vreme obavlja posao predsednika države, svaki dan daje izjave, mitinguje, objašnjava. Obećava rast plata i penzija, robote dostavljače hrane, proglašava vreme njegove vladavine najuspešnijim u istoriji Srbije u kome deset godina penzije, kako sam kaže, rastu čak jedan evro mesečno. Vreme u kome nas je 100.000 manje svake godine i u kome bahatost predstavnika vlasti i njima bliskih ‘biznismena’ izaziva muku i zgražavanje normalnog sveta! Zbog svega toga očekujem da će izbora i u Beogradu, ali i u Srbiji, biti do kraja godine“, uveren je Đilas.

O tome kako će opozicija na te izbore, Đilas poručuje da je „SSP otvorena za saradnju“.

„Stranka slobode i pravde se bori da smenimo ovu (SNS-SPS) vlast, a da ekstremisti poput Zavetnika i Dveri na vlast ne dođu. U toj borbi smo otvoreni za saradnju za svima koji smatraju i spremni su da rade na projektu Srbija u EU do 2030. godine. To je misija SSP-a, napisali smo precizno kako sve što je do nas možemo da uradimo za četiri godine i učinimo realnim ulazak naše zemlje u EU jer je bez toga nemoguće obezbediti dobar život za građane. Od opozicije bih voleo da slušam manje analize stanja, jer ljudi to vide, a više predloga rešenja“, kazao je.

Pogrešno je, dodaje, da opozicija „komentariše besmislice predstavnika vlasti“.

„Mislim da je pogrešno ako se tokom nedelje 80 odsto aktivnosti opozicionih stranaka svodi na komentarisanje besmislica predstavnika vlasti s kojima se petkom i subotom sprdaju Ivan Ivanović i Zoran Kesić. Umesto toga – jasna politika, rešenja i objašnjenje kako se ista mogu sprovesti“, izjavio je Đilas.

Opširnije na sajtu Danasa.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare