Đilas: Poziv građanima na mirni protest ako ne bude poboljšanja izbornih uslova

Vesti 31. jul 202111:58 > 15:59 komentara

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je da će opozicija pozvati građane na protest ukoliko ne dođe do poboljšanja izbornih uslova u Srbiji.

„Građanima je svega preko glave, to zna svako ko ide po Srbiji, jedini način da se ovo reši jeste pobeda opozicije na izborima u Srbiji“, rekao je Đilas na konferenciji za novinare ispred PKB-a u Padinskoj Skali.

Povezane vesti

Đilas je naglasio da će eventualni protesti, na kojima će se zahtevati unapredenje izbornog procesa, biti mirni.

„Ako neko misli da će se ići na ulicu da bi se pucalo, ubijalo ili ginulo, toga neće biti. Mirni protesti su menjali sudbine zemalja u svetu – od Indije, Južne Afrike i Amerike“, dodao je on.

Đilas je naveo da veruje da je moguće da se unutar opozicije postigne sporazum o saradnji ili o nenapadanju.

Potpredsednica Demokratske stranke (DS) Dragana Rakić izjavila je da bojkota izbora neće biti ukoliko se ne poboljšaju izborni uslovi, a da su alternativa građanska neposlušnost i protesti.

„U situaciji kada su vam kao građaninu oduzeta sva prava, kada ne možete slobodno da glasate i da budete pravovremeno informisani, jedini način jeste da se za to pravo izborimo“, istakla je ona.

Prirodna bogatstva moraju pripadati Srbiji, a ne strancima

Đilas rekao je i da rudna bugastva, vode i zemlja moraju pripadati državi Srbiji i ne mogu pripadati nikome iz inostranstva.

Dodao je „da su naši hrabri preci to prodavali ne bi ni bilo države Srbije“.

„Nikome nećemo otimati, jer ovo nije 1945, svakome ćemo platiti pošteno šta je platio, uložio, dobit izgubio. Ali svaki pedalj zemlje u Srbiji, rude i vode biće srpski i oko toga neće biti priča“, rekao je Đilas na protestu ispred upravne zgrade Al Dahre, vlasnika nekadašnjeg PKB-a, koji je, kao je rekao, prodat u bescenje.

On je rekao da ministar poljoprivrede Branislav Nedimović pokazuje da „kao da je pao sa Marsa kada kaže da je nekadašnji PKB sad kao svermiski brod“.

„PKB smo preuzeli 2011. godine kao kompaniju sa 80 miliona evra duga, 14 godna neplaćenih poreza i doprinosa i 10 godina neplaćene struje. Doveli smo profesionalni menadžment, prihod firme je bio 31 milion evra, za dve godine, sa 2.000 vrednih ljudi koji su ovde radili, došli smo do prihoda od 62 miliona evra“, rekao je Đilas.

Kako je naveo, 53 miliona evra je bio 2013. i operativna dobit, jer su se otplaćivali raniji dugovi, odnosno „čista dobit“, bila je sedam miliona evra.

„Danas PKB prihoduje 35 miliona i ima operativni minus od tri miliona evra“, rekao je Đilas.

Prema njegovim rečima, u narednih godinu dana odlučuje se o opstanku Srbije, izbor je „između slobodne, moderne države i države Pabla Eskorabara u srcu Evope“.

Potpredsednik SSP Dejan Bulatović, zadužen u stranci za sektor poljoprivrede, istakao je da je „u vreme gradonačelnika Đilasa PKB širio kapacitete „dok danas u kompaniji Al Dahre „krave umiru“.

„Ovo je borba za PKB, da se vrati Beograđanima. Mi poljoprivrednici koji smo gajili krave, bili smo ponosni kad imamo kravu iz PKB-a, danas je sramota šta se u ovoj komapaniji dešava sa njima“, rekao je Bulatović.

Dragana Rakić izjavila je da joj poljopivrednici, kada razgovara sa njima dok obilazi Srbiju, kažu da ih je „strah da prostestuju je je na vlasti mafija“.

„Mi iz opozicije trudimo se da mirno smenimo vlast. Ako ne bude promene izbornih uslova pozvaćemo građane na ulice da blokiramo puteve“, rekla je Rakić.

SNS: Đilas upropastio PKB

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini grada Beograda Aleksandar Mirković izjavio je da je nekadašnji gradonačelnik Beograda Đilas ciljano upropastio PKB da bi je drugi tajkun „budzašto kupio“, navodeći da je Kombinatu tada oprošteno 6,7 milijardi dinara obaveza za neplaćene komunalije.

„Time je od građana oteo skoro 55 miliona evra“, navodi se u pisanoj izjavi Mirkovića, kojom se reaguje na današnju konferenciju za novinare Đilasa.

„Đilas je ovu farmu izgradio bez dozvole, bez vodovodne i kanalizacione mreže, pa se vrlo brzo nakon toga pojavio i ekološki problem“, rekao je Mirković, tvrdeći kako je sve „bilo podređeno pranju novca“.

„U Srbiji se vlast bira na izborima, a zbog postignutih rezultata, desetina hiljada novih radnih mesta, drastično uvećanih plata i penzija, ugleda u svetu kao i jasnog plana, Aleksandar Vučić i SNS će još jednom ubedljivo pobediti, jer građani sve jasno vide i znaju kome veruju“, poručio je Mirković.