Đilas: Na deponiji u Vinči nije bilo požara dok sam ja bio gradonačelnik

Vesti 08. avg 202121:54 > 21:56 55 komentara
Dragan Đilas
Tanjug / Miloš Milivojević

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je da požari na deponiji u Vinči izbijaju zbog nepravilnog rada na deponiji, podsetivši da u Vinči nije bilo požara dok je on bio gradonačelnik Beograda, od 2008. do 2013. godine.

Povezane vesti

Đilas je objasnio da svaki tovar smeća koji dođe mora da se sabija kompaktorima teškim 50 tona i buldožerima teškim 30 tona, a kada se smeće sabije i spreči da se unutar njega zadrži kiseonik, posipa se slojem zemlje ili šuta.

„Tako se sprečava samozapaljivanje smeća. Pošto se to ne radi na kvalitetan način već godinama požari su postali svakodnevnica“, ukazao je Đilas.

On je podsetio da je Gradska čistoća posao skladištenja smeća u skladu sa „pljačkaškim ugovorom“ o izgradnji spalionice trebalo da prenese na Suez, odnosno firmu Beočista energija, a da je rok bio 2.avgust.

Iako ugovor nije do kraja realizovan Gradska čistoća je počela da povlači svoju mehanizacijum, dok je u isto vreme počelo ubacivanje cevi u naslage smeća kako bi se izvukao metan što bi omogućilo preradu do sada skladištenog otpada, naveo je Đilas i dodao da je to izuzetno opasan poduhvat jer svaka iskra može da dovede do požara.

„Naravno da je kao posledica ovolikog neznanja i nemara došlo do požara koji je prouzrokovao da Beograđani danima udišu vazduh štetan po zdravlje. Na svu sreću, do sada nije došlo do kontakta između vatre i metana, jer bi posledice toga bile daleko gore, čak i u odnosu na ovo što se sada dešava“, rekao je Đilas.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare