Đilas: Naredne nedelje očekujem zajednički stav opozicije o izlasku na izbore

Vesti 19. nov 202117:2155 komentara
N1

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je da su razgovori opozicije o eventualnom zajedničkom izlasku na izbore intenzivirani prethodnih dana i da bi tokom naredne nedelje mogli da izađu sa zajedničkim stavom pred građane.

Đilas je kazao da SSP, kao „najveća“ opoziciona stranka, razgovara na tu temu sa Narodnom strankom, Demokratskom strankom, Pokretom slobodnih građana, Pokretom za preokret.

„Razgovori su vrlo intenzivirani prethodnih dana, posebno posle povratka Vuka Jeremića u zemlju. U ovom slučaju ćemo pokazati odgovornost i ako odlučimo da idemo na izbore, na listu ćemo uključiti i nestranačke ličnosti“, kazao je Đilas odgovarajući na pitanja novinara u Šapcu.

Naveo je da će, ukoliko odluči da učestvuje na predstojećim izborima, opozicija ići na pobedu.

„Ko ulazi u utakmicu da bi izgubio? Ako idemo na izbore, idemo da pobedimo“, kazao je lider SSP.

Ocenio je građani Srbije „većinom ne podržavaju režim Aleksandra Vučića“.

„Nije to slučaj samo u Beogradu već širom zemlje. Građani mogu da vide predsednicu Vlade koja govori o moralu, a uselila se u vilu na Dedinju za čiju su obnovu izdvojeni milioni evra. Oni već decenijama žive na račun građana, niko o njih nije radio nigde van države i poslaničkih plata. Oni su kao krpelji, sisaju krv ovom narodu i to uspešno rade decenijama“, naveo je Đilas.

Upitan da li je prilikom nedavne posete Vašingtonu tražio podršku američke administracije za rušenje vlasti u Srbiji, lider SSP je kazao da je zvaničnike SAD upoznao sa stavovima stranke o pitanjima poput Kosova i Republike Srpske.

„Mi smo jasno rekli naše stavove. Nema priznanja nezavisnosti Kosova, mislim da to u Srbiji niko ne sme da uradi. BiH je samostalna država, priznata od Srbije, ali ne prihvatamo nikakvo smanjenje nadležnosti Republike Srpske“, kazao je Đilas.

Odbacio je kao netačne tvrdnje da je potpredsednica SSP Marinika Tepić potpisala dokument kojim se srpski narod optužuje za navodni genocid u Srebrenici.

„Niko od nas nije potpisao nijedan papir da je srpski narod genocidan. Priznajemo da se desio veliki zločin u Srebrenici, ali odgovornost ne može da se pripiše jednom narodu već pojedincima koji su to učinili“, rekao je Đilas.

On je dodao da se nikad nije zalagao za otvaranje rudnika Rio Tinto u Srbiji ako bi to značilo uništenje životne sredine i života ljudi.

„Ne postoji mogućnost da se litijum vadi tako što će se uništavati životna sredina i život ljudi koji ovde žive. Uvek sam govorio da je litijum potencijal za razvoj svih zemalja koje imaju tu rudu, ali da je za eksploataciju neophodno doći do tehnologije koja neće uništavati životnu sredinu“, kazao je Đilas i dodao da je iza rudnika litijuma u Peruu, Australiji i Čileu „ostala pustoš“.

Komentari

Vaš komentar