Đilas: Nemam utisak da me je Vučić slagao, očekujem da ispuni obećanje

Vesti 09. okt 202220:22 84 komentara
Nova.rs/Vesna Lalić

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas kaže da ako nam bude zabranjen uvoz ruske nafte, šteta će biti manja od one koju trpimo, jer Gasprom u Srbiji duže od decenije vadi naftu i gas, plaćajući rudnu rentu tri odsto, dok u svojoj zemlji za to plaća 22 odsto. Đilas je u intervjuu za list Nova govorio i o nezvaničnim sankcijama kojima smo izloženi zbog “pozicije neutralnosti”, ali i o najavljenim beogradskim izborima. "Očekujem da Aleksandar Vučić ispuni javno dato obećanje i da imamo izbore na proleće", kazao je Đilas.

Na pitanje koliko će nas koštati to što Srbija više neće moći da uvozi rusku naftu, Đilas kaže da je za sada „ta opasnost prolongirana za dva meseca“.

„A koštalo bi nas mnogo, jer je ruska nafta jeftinija od nafte tipa Brent za oko 20 odsto. Ali i ako se to desi šteta će biti manja od štete koju trpimo jer Gasprom u Srbiji već više od decenije vadi našu naftu i gas, plaćajaći rudnu rentu tri odsto, dok u svojoj zemlji za to plaća 22 odsto! Kada je NIS prodat dogovorena je rudna renta od tri odsto na period od pet godina, odnosno dok traje ulaganje u rafineriju Pančevo. Po isteku tog roka 2013. godine, bez ikakvog obrazloženja, vrednost rudne rente nije podignuta“, kazao je Đilas za list Nova.

POVEZANE VESTI

Dodaje i da se „SSP zalaže za donošenje zakona koji bi precizirao da rudna renta u Srbiji za strane kompanije ne može biti manja, već samo veća od iznosa koji plaćaju u svojoj zemlji“.

„Takođe, zalažemo se za dodatno oporezivanje ekstraprofita koji NIS pravi zahvaljući situaciji u kojoj se ceo svet, pa samim tim i Srbija, našao“, rekao je Đilas.

Nestavljanje Srbije na listu zemalja kojima je dozvoljena kupovina ruske nafte je, prema rečima Đilasa, prva jasno vidljiva negativna posledica našeg neprihvatanja spoljne politike EU.

„Realno je očekivati smanjenje ili prestanak investicija iz zemalja EU, a tokom vremena bi se verovatno susreli i sa odlaskom mnogih kompanija koje rade u našoj zemlji. Vremenom bi i naš izvoz u EU bio ugrožen“, kazao je Đilas.

Sve to bi, kaže, dovelo do gubitka radnih mesta.

„Zato uvek političarima koji odbijaju svaku mogućnost uvođenja sankcija kažem da od njih, ako dođemo do tog scenarija, očekujem da idu kod ljudi koji su ostali bez plata da im kažu od čega će živeti oni i njihove porodice. U isto vreme realno je očekivati da zbog pogoršanja naše međunarodne pozicije neke inicijative Prištine, poput zahteva za članstvo u Savetu Evrope, dobiju zeleno svetlo od strane onih koji su ih do sada sprečavali da ih podnesu“, naglasio je lider SSP-a.

Na pitanje da li Srbija odugovlači sa uvođenjem sankcija Rusiji, Đilas kaže da treba da gledamo svoj interes.

„Iskreno se nadam da će oni koji imaju većinu u Skupštini Srbije doneti odluku na osnovu samo jednog kriterijuma – interesa Srbije. I da će pokazati odgovornost, jer je ona u današnje vreme, kada su u pitanju svi politički subjekti, najvažnija. U međunarodnim odnosima nema emocija. Nisu ih imale zemlje Zapada kada su odlučile da nas bez odluke Saveta bezbednosti UN bombarduju i pokušaju da nam uzmu Kosovo. Nije ih imala ni Rusija kada se, obrazlažući prava nekih regiona Ukrajine da se otcepe i pripoje Rusiji, pozvala na presudu Međunarodnog suda pravde o Kosovu. Dakle, svi gledaju isključivo svoj interes, pa to treba da radimo i mi. Naš interes je da ne ostanemo pusto ostrvo sa ove strane novog ‘Berlinskog zida’ koji se u Evropi na žalost pravi. Da ne doživimo sudbinu Belorusije. Tako izolovana Srbija ne bi mogla ekonomski da opstane. Došlo bi do pada zaposlenosti, smanjenja plata i još većeg egzodusa ljudi“, izjavio je.

O tome što ni šest meseci nakon izbora, Srbija nema vladu, Đilas kaže da to nije pitanje za njega.

„Već za SNS koja je pobedila na izborima. Ono što je svakome jasno je da zemlja koja nema Vladu u punom kapacitetu od polovine februara, kada je prethodna podnela ostavku, nije stabilna zemlja i ne može obezbediti sigurnost svojih građana. Takva Vlada ne može da se nosi sa izazovima koji su ogromni, što zbog situacije u svetu, što zbog katastrofalne politike koja je vođena u oblastima koje su za nas ekonomski najvažnije – energetika i poljoprivreda“, navodi.

Vučić je obećao izbore u Beogradu kad opozicija to bude želela, a pominjala su se dva termina – decembar ili mart sledeće godine. Na pitanje da li ima utisak da ga je Vučić slagao, Đilas kaže:

„Nemam. Očekujem da Aleksandar Vučić ispuni javno dato obećanje i da imamo izbore na proleće. Žao mi je što mi kao opozicija nismo sledili istanbulski primer, kada je turska opozicija nakon Erdoganovog poništenja izbora koje je tesno izgubio, prihvatila nove izbore objašnjavajući građanima da je režim gotov i da će na ponovljenim izborima biti još ubedljivije poražen, što se i dogodilo. Da je prihvaćen moj predlog, mi bismo još u aprilu izašli sa zahtevima oko izbornih uslova, posebno biračkih spiskova i paritetnih izbornih tela, sve vreme bi Beograđanima govorili da je ovo privremena vlast i pozivali ih da izađu na ponovljene izbore i budu deo velike pobede. Siguran sam da bi oni to i uradili jer su svedoci potpunog devastiranja Beograda. Ipak verujem, da će i pored toga izbori doneti promenu vlasti u našem gradu, jer su Beograđani pametniji od nas političara“, kazao je Đilas.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare