Đilas o opoziciji: Nisam trojanski konj, ali ponekad osetim da sam ispao magarac

Vesti 15. jun 202220:53 > 16. jun 2022 00:16 149 komentara
N1

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je za N1 da očekuje da u Beogradu budu raspisani novi izbori, ali da će oni pre biti u martu sledeće godine, nego u decembru ove, kako se ranije govorilo. O tome da li je vredeo razgovor sa Vučićem, s obzirom da su od tada odnosi u opoziciji ponovo pogoršani, lider SSP-a kaže da jeste. "Apsolutno je vredelo, jer ako dođemo do novih izbora i ako na taj način doprinesem da se zaštiti volja mojih sugrađana u Beogradu. Mislim da su ti odnosi bili neiskreni sa mnogih strana i pre ovoga, ovo je iskorišćeno samo kao povod", rekao je. Gost N1 navodi i da ne smatra da je "trojanski konj" u opoziciji.

„U razgovoru sa Aleksandrom Vučićem i u njegovim nastupima, on je rekao da je spreman za nove izbore, da je pitanje legitimiteta ko ima više glasova jeste bitna stvar i što se tiče SSP-a, mi smo počeli pripreme za te izbore, koje očekujem pre u martu sledeće godine, nego u decembru ove“, rekao je Đilas u emisiji „Iza vesti“ na N1.

Na pitanje zašto veruje Vučiću da će biti tih izbora, jer nikakve garancije nisu date, Đilas kaže:

„Nije u pitanju verovanje, nego očekivanje. Velika je razlika. Kada verujete, onda ste sigurni u to 100 posto, a kad očekujete, svesni ste da to ne mora da se desi. Ja mislim da je najvažnije što bi novi izbori bili dobri i za Beograd i za Srbiju, kao i za demokratiju… U činjenici da neko ko dobije 70.000 manje od opozicionih stranaka, nije normalno da vrši vlast i da je to jedna politička kriza koja se rešava političkim razgovorima“, ocenjuje Đilas.

POVEZANE VESTI

O tome da li je vredeo razgovor sa Vučićem, s obzirom da su od tada odnosi u opoziciji ponovo pogoršani, lider SSP-a kaže da jeste.

„Apsolutno je vredelo, jer ako dođemo do novih izbora i ako na taj način doprinesem da se zaštiti volja mojih sugrađana u Beogradu. Mislim da su ti odnosi bili neiskreni sa mnogih strana i pre ovoga, ovo je iskorišćeno samo kao povod“, rekao je.

Dodaje da trenutna atmosfera nije normalna.

„Morate da imate u vidu da je pred celim svetom ogroman izazov, sa svim posledicama rata u Ukrajini. U toj situaciji je odgovornost ključna stvar. Mi koji se bavimo politikom treba da pokažemo odgovornost i da malo prestanemo da se bavimo politikom, da pričamo samo o sebi, nego da malo građani budu u prvom planu“, kaže.

Na Vučiću je, ponavlja, odgovornost da uradi ono što je obećao.

„On čovek vlada autokratski, mi nemamo više institucije… a moje opozicione kolega su govorili da treba sačekati te iste institucije da donesu odluke… Ja sam čovek najnapadaniji u javnosti, koji je prošao pakao, i ja mislim da je krajnje vreme da pokušamo da vratimo ovu zemlju u normalu, da se prestane sa takvim načinom komunikacije, da pokušamo da pred ljude u zemlji izađemo sa idejama, kako ćemo da rešimo krizu, kako ćemo se grejati. I ako neko treba da povuče prvi potez, ja sam smatrao da je to moja obaveza kao čoveka koji je najviše satanizovan, dehumanizovan. Ako mi dobijemo malo bolji parlament, ako se mediji malo otvore, da se smanji agresija…“, izjavio je Đilas.

Spreman je, kaže, i da snosi posledice.

„Mesec dana su moje opozicione kolege pričale da treba sačekati institucije za koje smo sami govorili da ne postoje. Te institucije su, gle čuda, stale na stranu vlasti. Za mene politika nije čekanje, nego akcija, delovanje, odgovornost. Ja sam preuzeo tu odgovornost, otišao sam kod Vučića. Ako se smanje te tenzije u društvu, ako dobijemo nove izbore, nešto sam postigao, ako nisam – snosiću posledice“, naglasio je Đilas.

Đilas je najavio i Izbornu skupštinu SSP-a za subotu.

„Četiri godine ne kažem nista loše ni o kome u opoziciji, ali od sada u subotu, kada je Izborna skupština SSP-a, neće više biti ni potreban, ni dovoljan uslov da sarađujete sa nama samo ako ste protiv Vučića, biće potreban, ali ne i dovoljan. Od vašeg ponašanja, od vaših stavova i programa, gospodo, zavisi da li ćemo sarađivati. Ja ne pretim, kažem vam iskreno, to je obećanje, sarađivaćemo sa svakim ko nam je programski blizak, nećemo sa Narodnom strankom sigurno, i sa još nekima koji su pokazali nekorektno ponašanje u ova dva meseca“, izjavio je Đilas.

Evropski obaveštajci bavili su nedavno i ulogom predsednika SSP-a na političkoj sceni. Postoje indicije o „zakulisnoj saradnji sa Vučićem i njegovoj ulozi ‘trojanskog konja’ koji izaziva razdor među opozicionim strankama i već neko vreme ih slabi“, prenela je Radio slobodna Evropa navode iz dokumenta evropskih obaveštajnih službi.

„Evropska obaveštajna agencija ne postoji, to je pod broj jedan. Drugo, vaša koleginica iz Prištine je rekla da je imala neki uvid u taj papir, i onda se na osnovu tog papira dalje priča. Da li taj papir postoji, ko ga je napravio, niko danas ne zna“, komentariše Đilas.

I dodaje – ne oseća se kao „trojanski konj“.

„O tome se priča u delu javnosti koja smatra da je to bitna stvar. Ja se ne osećam kao trojanski konj, ali se ponekad osećam kao magarac, kada vidim šta sam sve uradio i šta smo žrtvovali, da bi sada o nama tako govorili. Mogu da kažem i da je magarac tvroglava životinja, i pametna, može mnogo da nauči. Ja sam mnogo naučio i videćete kako izgleda ta nauka koju smo stekao“, rekao je gost N1.

Prema njegovim rečima, SSP bi imao više poslanika i odbornika da je na izbore išao sam.

„Stranka kojoj ja predsedavam ima preko 10.000 članova. Da smo sami izašli, imali bismo preko 20 poslanika u republičkom parlamentu, a i u gradskom preko 20 i nešto. Bila nam je važnija Srbija, ideja, da se promeni ova vlast, svega smo se odrekli, sve smo prihvatili da bismo došli do ujedinjenja opozicije“, rekao je Đilas.

A na pitanje da li će predstavnici opozicije sarađivati u republičkoj i gradskoj skupštini, kaže da to nije najvažnije pitanje.

„Mislim da je to važno pitanje, da svi građani razmišljaju da li će opozicija delovati sinhrono, a ne o tome da li će se građani grejati ove zime, kakav će biti gradski prevoz, da li ćemo ofarbati izbledele pešaačke prelaze“, kazao je ironično.

Naravno da ljudi u opoziciji sarađuju u svim institucijama, pa će i o gradskom parlamentu, dodao je.

„Ali ja mislim da je važno da temu metroa vratimo u tu skupštinu, da vidimo kako roditelji da ne čekaju da upišu dete u školu, to ljude interesuju, to šta prića Đilas o Jeremiću, Dule Vujošević, to ljude ne zanima, interesuje ih život“, zaključio je lider SSP.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare