Đilas: Opozicija u Beogradu ima 56 odsto podrške, imena kandidata u januaru

Vesti 21. dec 202110:40 > 13:12 113 komentara
dragan đilas
N1

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je da se sa koalicionim partnerima i nestranačim ličnostima vode razgovori o kandidatima za najviše funkcije u Beogradu i Republici i da bio oni trebalo da budu završeni ove nedelje, a da se u januaru izađe sa imenima za najviše funkcije i listom za parlamentarne izbore.

Svakim danom smo sve bliži i bliži tome da izađemo u javnost i saopštimo imena kandidata za najvažnije funkcije, rekao je Đilas na konferenciji za novinare uoči sednice Skupštine grada Beograda, na kojoj je usvojen budžet za narednu godinu.

POVEZANE VESTI:

Kao što znate, ideja nam je da za najviše funkcije kandidujemo nestranačke ličnosti, rekao je Đilas i dodao da se po medijima pojavljuju razne informacije.

„Koliko vidim, vlast i Aleksandar Vućić čekaju da opozicija kaže ko će biti kandidat za predsednika, da bi on saopštio da li će se ponovo kandidovati, s obzirom da ‘prava istraživanja’ pokazuju da Vučić jako loše stoji. U ovom trenutku bi za opoziciju u Beogradu glasalo 56 odsto građana, a za vlast 44 odsto“, rekao je Đilas.

„Na nivou Srbije su vlast i opozicija izjednačeni, malo je možda jača vlast u ovom trenutku, ali za tri-četiri meseca uz prave kandidate, to će se promeniti. Slaviće Beograd i Srbija 3. aprila“, rekao je Đilas.

Gradska vlast troši novac na besmislice

Govoreći o predloženom budžetu grada za 2022. godinu, nekadašnji gradonačelnik je ocenio da aktuelna gradska vlast „troši novac na besmislice“.

„Verovatno najbesmisleniji projekat do sada je projekat ‘Beograd smart siti’, u kom se za redizajnirani sajt i objedinjenu onlajn komunikaciju gradske uprave troši 18 miliona evra“, kazao je Đilas.

Ocenio je da za taj novac može da se napravi 10 obdaništa.

U tom projektu vlast planira da, kako navodi Đilas, potroši pet i po miliona evra kako bi se kada pada mrak na ulicama grada palilo osvetljenje, „da bude sinhronizovano“.

Pokazujući modele dve vrste prekidača, Đilas je kazao da bi opozicija mogla da nađe mnogo kandidata da svakog dana popodne kada padne mrak uključe svetlo i ujutru da ga isključe, čime bi grad uštedeo četiri do četiri i po miliona evra.

Prema njegovim rečima, za adaptivnu saobraćajnu komunikaciju izdvojen je 21 milion evra.

„To (adaptivna saobraćajna komunikacija) je ovo što je počelo, primetili ste po gradu nove gužve, semafori rade a niko ne zna kako ni zašto, nigde nema zelenih talasa, sve se raspalo – 21 milion evra“, naveo je lider SSP.

On je rekao da je dva miliona evra izdvojeno za, kako tvrdi, algoritme mašinskog učenja.

Đilas je rekao da je deficit u budžetu gotovo 100 miliona evra.

On je poručio da će 3. aprila Beograđani aktuelnu vlast poslati u istoriju, a nova vlast će ovaj budžet staviti van snage.

Obećavaju metro, a za šest godina nisu završili autobusku stanicu

Predsednica beogradskog odbora SSP Mila Popović kazala je novinarima da glavni grad u narednih tri godine neće dobiti autobusku niti železničku stanicu, ukoliko Srpska napredna stranka ostane na vlasti.

Ona je kazala da vlast od 2015. obećava da će za 18 meseci zavšiti autobusku i železničku stanicu, a da je poslednje obećanje dato pre dva meseca – da će početkom 2022. godine imati gotove te dve stanice u Beogradu.

„Sada nam ti isti ljudi obećavaju da će za osam godina da završe metro, da će paralelno graditi dve linije metroa i to pod zemljom. Dobićemo navodno 40 i nešto stanica i 40 kilometara metroa za osam godina a nismo mogli da dobijemo za šest godina autobusku stanicu i železničku koje se grade iznad zemlje“, rekla je Popović.