Đilas podržao apel 50 javnih ličnosti opoziciji

Vesti 28. jan 202208:45 > 10:59107 komentara
dragan đilas
Izvor: N1

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je da ta stranka bezrezervno podržava "Apel za odgovornost" više od 50 javnih ličnosti, uverena da samo zajedno i odgovorno mogu doći do cilja - demokratske, uređene, bezbedne, slobodne, pravedne, obrazovane, kulturne, pristojne Srbije.

Povezane vesti

Đilas je u pisanoj izjavi naveo da je Stranka slobode i pravde u potpunosti posvećena istim vrednostima, te da je Apel u skladu sa njenim programskim načelima i principima.

On je poručio da SSP garantuje borbu i kampanju uz međusobno uvažavanje i nenapadanje opozicionih aktera, zajedničku kontrolu i zaštitu izbornog procesa, ali i obećava da neće imati nikakvu postizbornu saradnju i koaliciju sa bilo kim ko je direktno ili indirektno zloupotrebljavao ustavne i zakonske nadležnosti.

Stranka garantuje obezbeđivanje uslova za neometano ispitivanje i utvrđivanje eventualnih zloupotreba u ime ili za račun aktuelnih vladajućih političkih organizacija i njihovo sankcionisanje u skladu sa zakonom, istakao je Đilas.

Prema njegovim rečima, SSP garantuje i potpunu nezavisnost pravosuđa, uz podršku pravosudnim organima u utvrđivanju eventualne krivične odgovornosti i u sprovođenju krivičnih postupaka protiv svih pojedinaca uključenih u afere koje su devastirale Srbiju tokom decenije naprednjačke vladavine.

Đilas je rekao da se SSP obavezuje da će učiniti sve da zajednički predsednički kandidat bude ličnost koja će kompetentno predstavljati vrednosti savremene, evropske Srbije svesne svog identiteta i kulturnog nasleđa, odgovorno zastupati interese svih građana Srbije, promovišući univerzalne vrednosti suživota, saradnje, uzajamnog poštovanja i pomirenja svih naroda u zemlji i okruženju.

Podsećamo, u apelu javnih ličnosti, strankama i koalicijama demokratske opozicije traći se  da se obavežu da će ispuniti osam njihovih zahteva. Među tim zahtevima je izbor zajedničkog predsedničkog kandidata, kontrola izbornog procesa i glasačkih kutija, obustavljanje spornih projekata, izjašnjavanje o svom zalaganju za članstvo Srbije u EU.

Apel je potpisalo oko 50 javnih ličnosti, među kojima su Dušan Petričić, Dragoljub Bakić, Svetlana Bojković, Srđan Dragojević, Milena Dragićević Šešić, Vesna Rakić Vodinelić, Vesna Pešić, Dubravka Stojanović, Vida Petrović Škero, Rodoljub Šabić, Dragan Velikić, Aida Ćorović, Kokan Mladenović, Sonja Biserko i drugi.

Komentari

Vaš komentar