Đilas: Prekid pregovora o članstvu Srbije u EU bio bi pogrešan korak

Vesti 28. sep 202213:31 36 komentara
N1

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je da bi prekid pregovora o članstvu Srbije u EU zbog potpisivanja sporazuma sa Rusijom bi bio pogrešan korak.

Pročitajte još:

„Smatramo da to ne bi bila adekvatna mera, nego da treba raditi upravo suprotno“, rekao je Đilas u emisiji Studio Live na N1.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije, Nikola Selaković i Sergej Lavrov, potpisali su u Njujorku sporazum o konsultacijama dva ministarstva u naredne sve godine.

Đilas je rekao da je sagovornicima u Vašingtonu, gde je u poseti delegacija njegove stranke, poručio da je stav SSP-a u vezi Kosova da može da se razgovara o svemu osim o priznanju.

„Ponovili smo stav da Srbija ne može da prizna Kosovo i da od nas to ne treba tražiti“, kazao je Đilas.

Kazao je da su se članovi SSP susreli sa zamenicom državnog sekretara SAD Karen Donfrid i Gabrijelom Eskobarom.

Prema Đilasovim rečima, američki zvaničnici nisu dali nikakve precizne podatke o dokumentu za Srbiju i Kosovo iza kog navodno stoje predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc.

Lider SSP ponovio je da Srbija treba da se pridruži sankcijama Zapada protiv Rusije.

Na pitanje da li su sagovornici razumeli sa čime se opozicionari u Srbiji suočavaju ocenio je da „oni jako dobro znaju kako Srbija danas izgleda“.

Kako je rekao, SSP je informisala američke zvaničnike da smatraju da je neophodno da se mediji oslobode i da neka profesaionalna televizija dobije nacionalnu frekvenciju.

Izneli su i predlog da se regionalni formira centar za borbu protiv organizovanog kriminala sa sedištem u Beogradu, a Đilas kaže da su za tu ideju „dobili potpunu podršku“ svih sagovornika.