Đilas: SSP neće potpisati dokument EP za unapređenje izbornih uslova

Vesti 08. sep 202111:28 > 12:01 166 komentara
Dragan Đilas, Borko Stefanović, Marinika Tepić, SSP
N1/arhiva

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je da Nacrt radnog dokumenta o međustranačkom dijalogu uz posredovanje Evropske unije za unapređenje izbornih uslova koji su dobili predstavnici opozicije nije prihvatljiv za građane Srbije.

„Predlog koji smo dobili nije prihvatljiv za građane Srbije, jer u sebi ne sadrži jasne mehanizme koji bi omogućili poštovanje zakona, čije je sprovođenje neophodno da bismo imali slobodne izbore. Zato ga u ovakvom obliku Stranka slobode i pravde sasvim sigurno neće potpisati“, rekao je Đilas, a prenosi SSP.

Đilas dodaje da će o konkretnim primedbama na tekst SSP obavestiti evroposrednike i javnost posle razgovora sa partnerima sa kojima su radili na izradi zajedničke platforme za slobodne i poštene izbore.

Kako je N1 saznao, jednaka medijska zastupljenost, formiranje nadzornog tela za kontrolu rada javnih servisa i izrada pravilnika za izveštavanje tokom predizborne kampanje, neki su od predloga evropskih poslanika za unapređenje izbornih uslova.

U nacrtu dokumenta o izbornim uslovima koji su napisali predstavnici Evropskog parlamenta koji su posredovali u pregovorima vlasti i opozicije, a u koji je N1 imao uvid, stoji da se treba fokusirati na dve oblasti – ravnopravnu medijsku zastupljenost i integritet izbornog procesa.

Nacrt radnog dokumenta – Medjustranacki dijalog-7.9.21.docx KONSOLIIDOVAN SRPSKI