Đilas: Tužilaštvo hitno da reaguje na huškačke spotove na Pinku protiv novinara

Vesti 07. apr 202319:48 31 komentara
DRAGAN ÐILAS
Tanjug/Vladimir Šporčić

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas zatražio je od tužilaštva da hitno reaguje na nedopustive huškačke spotove koji se emituju na TV Pink protiv novinara N1, Nova i Danasa, odnosno medija koje građani mogu pratiti samo preko SBB-a, a ne režimskog MTS-a i Telekoma.

Povezane vesti

„Zahtevamo i od policije da odmah proceni i bezbednost novinara ovih medija“, rekao je predsednik Stranke slobode i pravde.

„Jasno je da režim na ovaj način napada slobodne medije i njihove novinare zato što im upravo televizije N1 i Nova onemogućavaju plasiranje obmana, već prikazuju realan život u Srbiji i tako im odnose glasove. Čak 69% ljudi koji su na SBB mreži – ne glasa za Vučića, dok režimski MTS-Telekomovi mediji odrađuju kampanju za vlast i za to dobijaju stotine miliona evra. Nekome poziv na linč, a nekome novac iz sumnjivih transakcija“, rekao je Đilas.

Ističe da u zemlji u kojoj su novinari već ubijani zbog svog mišljenja i objava, ovako orkestrirana hajka protiv određenih novinara ledi krv u žilama, a ovakvo verbalno nasilje je samo na korak od fizičkog i zlokobnog.

„Zato nasilje nad profesionalnim novinarima mora stati, a pravosudne institucije momentalno reagovati i pokazati da nisu servis vlasti, već zaštitnici prava da novinari slobodno rade svoj posao i da niko zbog toga ne sme da im preti i ugrožava ih“, zaključio je Dragan Đilas.

Podsećamo, Mitrovićeva televizija nedavno je objavila spot u kojem poziva na hapšenje novinara N1, Nove i Danasa.

U pomenutom spotu objavljeni su delovi emisija emitovanih na TV Nova, kao i naslovi objavljeni na portalu Nova.rs, Danas i N1, uz ocenu „da su oni koji stoje iza ovoga i koji su sve ovo objavili i dalje na slobodi“.

Na taj način nepoznati autor spota želeo je da napravi paralelu sa slučajem urednika i vlasnika Informera Dragana J. Vučićevića koji je krivično osuđen, po privatnoj tužbi, zbog vređanja novinara Jugoslava Ćosića. Autor je u spotu istakao kako mediji u vlasništvu Junajted grupe „seire nad sudbinom“ Vučićevića koji je, prema njihovoj verziji realnosti, osuđen na zatvorsku kaznu zbog istine.

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo prikazivanje spota na TV Pink i zatražilo da odmah prestane targetiranje novinara od strane vlasti i TV Pink.

United Media (UM) pozvala je danas nadležne pravosudne institucije i istražne organe da hitno reaguju povodom poslednjih istupa predstavnika vlasti u Srbiji koji otvoreno pozivaju na progon slobodnih medija i prave od naših novinara mete ugrožavajući im bezbednost.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare